Парламентът забрани продажбата на безникотинови вейпове на деца до 18-годишна възраст

0
Решението бе гласувано единодушно на първо четене
Решението бе гласувано единодушно на първо четене Снимка: Народно събрание

Решението бе гласувано единодушно на първо четене

Нови мерки за защита на здравето на децата. Законопроект за ограничаване на вейповете бе приет на първо четене.

Депутатите единодушно приеха на първо четене изменения в Закона за закрила на детето, целящи ограничаване на употребата на безникотинови вейпове сред деца и младежи до 18-годишна възраст. Законопроектът, предложен от Костадин Ангелов, Деница Сачева и Лъчезар Иванов от парламентарната група на ГЕРБ - СДС, получи подкрепата на 152 народни представители.

Законопроектът и неговите цели

Новите промени в закона се съсредоточават върху забрана за употреба, продажба и предлагане на продукти, различни от традиционните тютюневи изделия, включително бездимни и нагреваеми тютюневи изделия. Законопроектът предвижда ограничаване на вейпове и други устройства, които могат да се използват за консумация на вещества чрез горене, нагряване или изпарение, особено такива, които не съдържат тютюн или никотин, но съдържат други субстанции, билки или плодове.

Костадин Ангелов обясни, че основната мотивация зад предложените изменения е да се предотврати употребата на вейпове сред младите хора, особено тези с плодови вкусове, които привличат децата. Ангелов подчерта, че липсата на ясна информация за съдържанието на тези продукти и потенциалните им последици за здравето налага строг контрол и регулация. Той изрази съмнения относно безопасността на безникотиновите вейпове и тяхното влияние върху създаването на навици за пушене сред младите.

Широка подкрепа от различни политически сили

Законопроектът получи подкрепа и от други политически групи в парламента. Иван Иванов от парламентарната група на „БСП за България“ отбеляза сериозността на темата и добави, че неговата партия е предложила подобни изменения в Закона за здравето, насочени към ограничаване на употребата на райски газ.

Александър Симидчиев от „Продължаваме промяната - Демократична България“ предложи в бъдеще да се обсъдят допълнителни мерки за контрол, които да обхващат и енергийните напитки и бездимните цигари. Според него, е необходимо да се осигури по-широка възможност за наблюдение и регулиране на тези продукти, за да се защити здравето на подрастващите.

Климент Шопов от „Възраждане“ също изрази подкрепа за законопроекта, но изрази съмнения относно ефективността на изпълнителната власт в упражняването на контрол върху прилагането на новите регулации.

Следващи стъпки

След успешното първо четене на законопроекта, предстоят допълнителни обсъждания и промени, преди той да бъде окончателно приет. Очаква се здравната комисия да предложи допълнителни изменения и мерки, които да гарантират ефективното прилагане на новите правила.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари