Парламентът търси решение за недостига на медицински сестри

0
Депутатите очакват до 2 месеца от здравния министър стратегия
Депутатите очакват до 2 месеца от здравния министър стратегия

Депутатите очакват до 2 месеца от здравния министър стратегия

Парламентарната Здравна комисия задължи здравния министър да представи стратегия за справяне с недостига на медицински сестри в страната в рамките на два месеца. Това решение е прието по предложение на коалицията ПП - ДБ, като целта е да се увеличи броят на медицинските сестри и акушерките с 30% до 2030 година, съобщава bTV.

Нови мерки и инициативи

Според плана, предложен от ПП - ДБ, заплатите на медицинските сестри и акушерките трябва да бъдат поне 90% от средната за страната. Държавата ще поеме разходите за таксите за обучение и общежития на студентите, които изберат тези специалности, като те ще бъдат обявени за "защитени".

Филиал в Добрич

Една от конкретните стъпки за справяне с проблема вече е предприета в град Добрич, където се разкрива филиал на бургаския държавен университет „Проф. д-р Асен Златаров“. Местната власт предоставя безвъзмездно сградата на закрито училище, а заместник-кметът на Добрич Владимир Трендафилов обеща, че общежитието ще бъде готово до декември месец. „Също така ние ще поемем оборудването на кабинетите, ходили сме в университета в Бургас и ги видяхме там, имаме възможност да го направим тук – общежитието, което правим до спортното училище ще бъде готово декември месец, студентите ще могат да го ползват“, коментира Трендафилов.

Обучение и практика

Филиалът в Добрич ще започне да приема студенти през следващата есен. Те ще имат възможността да карат практиките си в местната болница, където има недостиг на такива специалисти. Директорът на МБАЛ - Добрич д-р Георги Желязков се надява, че в следващите пет години новият филиал ще обучи между 50 и 100 нови медицински сестри.

Подкрепа от министерствата

Министерствата на здравеопазването и образованието работят върху промени, с които таксите за обучение на медицинските сестри да бъдат премахнати. Според становищата им, през последните години плавно се увеличават местата за обучение на тези специалисти в университетите. За следващата година са предвидени 1000 места, което е рекорд за последните 25 години.

Необходимост от повече ресурси

Д-р Александър Симидчиев, депутат от ПП - ДБ и вносител на предложенията, посочва, че ако страната иска да реши проблема в следващите 5-6 години, трябва да започне да обучава поне 3-4 пъти повече медицински сестри.

Финансови предизвикателства

От Министерството на здравеопазването признават, че увеличението на заплатите е ключова стъпка, но това е извън техните правомощия. Финансовото министерство пък посочва, че липсват точни сметки колко ще струват мерките и откъде ще дойдат парите. Депутатите решиха, че тези сметки трябва да бъдат направени от изпълнителната власт, като предстои гласуването на текстовете в пленарната зала.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    4
    Anton
    Като намалите заплатите на тъпите даскали и простите и мьрзеливи докторчета с купени дипломи,тогава ще имате сестри,и те не са ви подлоги,и да бягат и бачкат без пари.....без пари си наемете,циганки от Индия,Бангладеш,Пакистан.....
  • 5
    3
    Хуй
    Проблемът ще се реши завинаги когато започнат за назидание да задължават девойките, които са свикнали на богати спонсори да стават медицински сестри и ги прибират от Дубай направо в отделенията във Вълчедръм и Сунгурларе. Ура! Ура! Ура!
  • 0
    2
    jKyhy
    Внесете ги от атлантическите ви "партньори"! Нали само за "солидарност" плямпате. Внесете ги от англия, от италия, от германия, внесете ги от австрия! Нали са достатъчно евроатлантически/джендератлантически ориентирани! Нямате никакъв проблем с това! Те са ваши "партньори" по всичко!
  • 3
    1
    Аз
    Докато не се разбие медицинската МАФИЯ от мастити лекари, нещата в здравеопазването няма да се оправят.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари

  • Мухахахахаха
    Майка ти да еба курва комунистическа ебана в гъза насран да еба в устата да еба - ще ядеш лайна бе,курво вмирисана...
  • ...
    Кръвожадните еврюги вилнеят, колят и бесят ! Никой не казва и копче. Но укронацистите са представяни за жертви, въпреки че са...
  • Фъй дъ РФ
    Ебаният в гъза комунистически хуйолап вече и от името си се отрича,сигурно ще се казва вече минетчо хахаха
  • Учуден
    Не съм учуден,че ебаната в гъза и устата комунистическа курва пак се прави на мъж,явно кремълските цигани са му се изредили...
  • Райчо
    При положение, че тираджията отнася 2 автомобила в лявата лента, за какво се бави толкова този съд ?!?!?! Ясно е като бял ден...