Парламентът обсъжда промени в Търговския закон и Закона за адвокатурата

0
Седмицата ще завърши с дебат по изменения в Закона за гражданската регистрация и Закона за висшето образование
Седмицата ще завърши с дебат по изменения в Закона за гражданската регистрация и Закона за висшето образование Снимка: Народно събрание / Архив

Седмицата ще завърши с дебат по изменения в Закона за гражданската регистрация и Закона за висшето образование

Тази седмица в Народното събрание ще се проведат важни дебати по два законопроекта за изменение и допълнение на Търговския закон, както и по промени в Закона за адвокатурата. Според проектопрограмата на парламента, депутатите ще разгледат на първо четене предложения, внесени от Министерския съвет, които имат за цел да улеснят процеса на ускорена ликвидация на юридически лица при определени условия и да въведат правила за прегранично преобразуване.

Търговският закон е от съществено значение за бизнес средата в страната, а предлаганите изменения имат за цел да съкратят времето за ликвидация на фирми, които не са активни, като същевременно запазят прозрачността и защитата на кредиторите. Въведените правила за прегранично преобразуване също са от голямо значение, тъй като те ще улеснят трансграничните бизнес дейности и ще осигурят правна сигурност на компаниите, които оперират на международни пазари.

Втората точка в дневния ред на парламента е първото четене на два законопроекта за промени в Закона за адвокатурата. Единият от тях, предложен от депутата Анна Александрова и група народни представители от ГЕРБ - СДС, предвижда премахване на забраната за уговаряне на възнаграждения за правна помощ под определен минимален размер. Тази промяна има за цел да предостави по-голяма гъвкавост в договарянето на адвокатските възнаграждения, като същевременно се гарантира, че минималните стандарти за правна помощ са спазени.

Другият законопроект, внесен от Министерския съвет, предвижда премахване на общата забрана за адвокатите да рекламират своята дейност. Тази мярка цели модернизиране на адвокатската професия и отваряне на нови възможности за адвокатите да представят своите услуги пред обществеността.

Сред другите важни точки, които парламентът ще обсъди тази седмица, е второто четене на изменения в Закона за счетоводството. Освен това, депутатите ще разгледат проект на решение за удължаване със 180 дни на преговорите с Украйна за продажба на оборудване, предназначено за проекта АЕЦ „Белене“. Този проект цели да позволи изпълнението на определени дейности, свързани с бъдещото развитие на ядрената енергетика в България.

В петък Народното събрание ще се фокусира върху промени в Закона за гражданската регистрация и в Закона за висшето образование. Тези законопроекти имат за цел да оптимизират административните процеси и да подобрят качеството на висшето образование в страната.

Проектопрограмата на парламента за тази седмица също така включва обсъждане на отчет за дейността на Българската телеграфна агенция, както и избор на постоянни делегации на Народното събрание в международни организации.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари