Парламентът обсъжда нова програма за компенсации за небитовите клиенти заради високите цени на електроенергията

0
Целта е да се намалят разходите за ток
Целта е да се намалят разходите за ток Снимка: Народно събрание

Целта е да се намалят разходите за ток

Парламентът обсъжда проект на решение за нова програма за компенсации за небитовите клиенти.

В отговор на растящите цени на електроенергията на свободния пазар, българският парламент обсъжда нов проект на решение за предоставяне на компенсации на небитовите крайни клиенти. Инициативата, представена от депутати от различни политически групи, цели да облекчи финансовата тежест върху бизнеса и организациите, които се сблъскват с високите разходи за електричество.

Вносителите на проекта, Делян Добрев (ГЕРБ - СДС), Искра Михайлова („Възраждане“), Станислав Анастасов (ДПС), Драгомир Стойнев („БСП за България“) и Павела Митова („Има такъв народ“), предлагат компенсация в размер на 100% от разликата между реалната средномесечна борсова цена на сегмента „Ден напред“ на „Българска независима енергийна борса“ ЕАД и базова цена от 180 лв. за мегаватчас. Тази компенсация ще бъде приложима за периода от 1 юли до 31 декември 2024 г.

Средствата за изплащане на компенсациите ще се осигуряват от Фонд „Сигурност на електроенергийната система“, като целевите вноски ще бъдат регламентирани в Закона за прилагане на разпоредбите на Закона за държавния бюджет. Програмата няма да обхваща онези крайни небитови клиенти, за които вече се прилага друга компенсационна програма, утвърдена с решение на Министерския съвет от 23 април 2024 г. и последвалото изменение от 4 юли 2024 г.

В доклада на вносителите се подчертава, че от началото на юли 2024 г. цените на електроенергията на свободния пазар в България и региона значително са се увеличили. На 19 юли 2024 г. е отчетена рекордна цена от 1705.72 лв. за мегаватчас, докато на 22 юли 2024 г. цената достигна 1662.46 лв. за мегаватчас. Средната цена на електроенергията в България е третата най-висока в Европейския съюз, надвишаваща дори традиционно скъпите пазари като Италия и Гърция.

Очаква се проектът на решение да бъде гласуван в рамките на следващата седмица, като се предвижда в случай на одобрение, мерките да влязат в сила незабавно, с оглед на нуждата от бързи действия предвид растящите разходи за електроенергия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари