Пантеонът на възрожденците ще грейне в зелено

1
Емблематичният паметник става символ на съпричастност към редки заболявания
Емблематичният паметник става символ на съпричастност към редки заболявания Снимка: БНТ / Архив

Емблематичният паметник става символ на съпричастност към редки заболявания

Русе се присъединява към глобалната инициатива за повишаване на осведомеността относно митохондриалните заболявания. На 21 септември 2024 година, в рамките на Световната седмица на митохондриалните болести, емблематичният Пантеон на възрожденците в крайдунавския град ще бъде осветен в зелено от 19:00 до 23:00 часа.

Тази инициатива е част от международната кампания "Light Up for Mito", която цели да привлече вниманието на обществеността към хората, страдащи от тези редки генетични заболявания. По целия свят различни сгради, паметници и забележителности ще бъдат осветени, за да изразят солидарност с пациентите и техните семейства.

Митохондриалните заболявания са втората по честота тежка генетична диагноза. Те засягат митохондриите - клетъчните структури, отговорни за производството на енергия в организма. Тези "клетъчни електроцентрали" осигуряват 90% от енергията, необходима за нормалното функциониране на човешкото тяло.

Когато митохондриите не работят правилно, това може да доведе до сериозни здравословни проблеми, засягащи множество органи и системи. Симптомите на митохондриалните заболявания могат да се проявят във всяка възраст - от най-ранно детство до напреднала зрялост.

Съвременните медицински изследвания показват, че митохондриалната дисфункция е свързана не само с редките митохондриални заболявания, но и с редица по-разпространени и познати болести. Сред тях са диабетът, аутизмът и болестта на Паркинсон. Експертите смятат, че напредъкът в лечението на митохондриалните заболявания може да бъде ключ към разрешаването на много други сериозни здравословни проблеми.

Включването на Община Русе в тази значима инициатива е в отговор на молба от Националното сдружение на пациентите с митохондриални заболявания. С този жест градът показва своята съпричастност към хората, живеещи с тези редки болести, и подкрепя усилията за повишаване на обществената осведоменост по темата.

Осветяването на Пантеона на възрожденците в зелено е символичен акт, който не само ще привлече вниманието на русенци към проблемите на хората с митохондриални заболявания, но и ще постави града на картата на световната инициатива "Light Up for Mito".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари