Отлагат доставката на двата нови медицински хеликоптера у нас

0
Новият срок за доставка на единия хеликоптер е януари 2025 година
Новият срок за доставка на единия хеликоптер е януари 2025 година Снимка: БГНЕС / Архив

Новият срок за доставка на единия хеликоптер е януари 2025 година

Световна криза в доставките забавя пристигането на медицинските хеликоптери в България.

Доставката на двата нови медицински хеликоптера за България се отлага за началото на 2025 година, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Причината за забавянето е световната криза във веригата за доставки, която засяга производството на ключови компоненти за въздухоплавателните средства.

Италианската компания "Леонардо", която е производител на хеликоптерите, е информирала министерството за промяната в сроковете чрез официално писмо. Според новия график, първият от двата очаквани хеликоптера ще пристигне в страната през януари 2025 година, а вторият - през февруари същата година.

Първоначално вторият хеликоптер трябваше да бъде доставен до 30 юни 2024 година съгласно подписания договор за доставка на санитарни превозни средства за въздушен транспорт. През май тази година "Леонардо" уведоми българската страна за закъснение в производствения процес, което щеше да отложи доставката за ноември 2024 година. Тогава компанията увери, че това няма да повлияе на срока за доставка на третия хеликоптер, планиран за декември 2024 година.

Новото забавяне, според производителя, се дължи на продължаващи трудности в осигуряването на ключови компоненти за двата хеликоптера. Това засяга цялостния процес на окончателно сглобяване на машините. От "Леонардо" подчертават, че дори и тези нови срокове не са окончателни и могат да претърпят промени.

Договорът между Министерството на здравеопазването и италианската компания предвижда гратисен период от 60 дни за забавяне на доставката на втория хеликоптер. След изтичането на този срок, за всеки следващ ден закъснение се налагат съответните санкции.

До момента на "Леонардо" са наложени неустойки в общ размер от 69 749,17 лева. Ако доставката на втория хеликоптер се осъществи до 31 януари 2025 година, очакваната допълнителна неустойка ще бъде в размер на 284 503,22 лева.

Междувременно, софтуерът на черната кутия на първия хеликоптер, който вече е в България, е преминал успешно всички необходими тестове. В момента се очаква финалното издаване на сертификат TSO (Technical Standard Orders). До получаването на този сертификат, Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" е удължила срока, в който хеликоптерът може да бъде експлоатиран без CVR/FDR (Cockpit Voice Recorder/Flight Data Recorder) до 12 ноември 2024 година.

Това забавяне поставя под въпрос планираното разширяване на въздушната спасителна служба в България. Медицинските хеликоптери са ключов елемент в модернизацията на спешната помощ, особено за труднодостъпни райони и при критични ситуации, изискващи бърза реакция.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    НОВИ КОМЕНТАРИ
    Редно е и физическите лица да могат да отлагат плащане на данъци, на осигуровки и каквото се сетим! Защо само за юридически и за извъндържавни колонизатори всичко е възможно?!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама ескимоси се прибират вкъщи:
- Къде ни е иглуто?
- По дяволите, забравих ютията включена!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари