Откриха "вечни химикали" в минералната вода на Nestle

1
Разследване разкри замърсени извори и незаконни методи за пречистване във Франция
Разследване разкри замърсени извори и незаконни методи за пречистване във Франция

Разследване разкри замърсени извори и незаконни методи за пречистване във Франция

В последните месеци индустрията за бутилирана вода бе разтърсена от шокиращи разкрития, които сериозно подкопаха доверието на потребителите към водещи марки. Мащабно разследване, проведено от авторитетни медии като "Le Monde" и "Radio France", разкри тревожни практики в производството на минерална вода от гиганти като Nestle и други компании във Франция.

Замърсени извори и незаконни методи за пречистване

Разследването установи, че водоизточниците, използвани от Nestle за техните марки натурална минерална вода, включително емблематични имена като "Perrier", "Contrex", "Vittel" и "Hépar", са били замърсени с бактерии, пестициди и така наречените "вечни химикали" PFAS. Сред откритите бактерии са Escherichia coli и чревни ентерококи, които са индикатор за наличие на фекално замърсяване. Това е в пряко нарушение на европейските регулации, които изискват натуралните минерални води да бъдат свободни от бактерии дори преди бутилирането.

Още по-тревожно е разкритието, че компании като Nestle са прибягвали до незаконни методи за пречистване на водата. Те са използвали UV лъчи и карбонови филтри – практики, които са изрично забранени за обработка на натурална минерална вода според европейската Директива 2009/54/ЕО. Това поставя под въпрос етикетите на продуктите и информацията, предоставена на потребителите.

Мащабът на измамата

Според независимата платформа Mediapart, размерът на измамата се оценява на 3 милиарда евро през последните 15 години. Това означава, че милиарди бутилки вода, които нямат нищо общо с понятието "натурална минерална вода", са били продавани на нищо неподозиращи потребители не само във Франция, но и в цяла Европа и дори по света. Разследването разкрива дълбоки проблеми в регулаторните механизми и недостатъчно строгия контрол над индустрията.

Реакции и правни последствия

Потребителската организация Foodwatch реагира остро на тези разкрития и през февруари 2024 г. заведе дело срещу Nestle Waters и френския производител Sources Alma. Представителката на Foodwatch, Ингрид Крагл, коментира: "Ако новите съобщения в медиите се потвърдят, изводът ще бъде само един: скандалът с минералната вода е резултат от десетилетия системна измама от страна на корпорацията." Организацията настоява за бързи действия от страна на властите, включително започване на съдебно разследване.

Европейската комисия също се ангажира с казуса и се очаква да публикува доклад за своето разследване на действията на френските власти по случая. Това може да доведе до значителни санкции за нарушителите и нови регулации за индустрията.

Позицията на Nestle

В отговор на обвиненията, говорител на Nestle заяви несъгласие с "числата и метода на изчисление" на Mediapart. Компанията твърди, че всички техни френски натурални минерални води са безопасни за пиене и че уникалният минерален състав на всяка марка е точно такъв, какъвто е посочен на етикета.

Nestle също така подчертава, че през последните три години е въвела план за трансформация в своите обекти във Франция, работейки в прозрачност и под строгия контрол на съответните органи. Компанията твърди, че техните продукти отговарят на всички стандарти за качество и безопасност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    123
    Сметнете нашите лапачи в мафиотска държава без никакви служби и регулаторни органи, какви ги вършат в сектора ? Ако им качва печалбите и радиоактивни вещества ще наблъскат във водата без да им мигне окото. Урсула нали ги подкрепя, лично. А от трансилванската росомаха не се чува и звук от Люксембург вече втора година.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари