Откриха тялото на алпинист, изчезнал преди 22 години в Перу

0
Мъжът е бил застигнат от лавина
Мъжът е бил застигнат от лавина

Мъжът е бил застигнат от лавина

Запазеното тяло на американски алпинист, изчезнал преди 22 години, докато изкачвал заснежен връх в Перу, е намерено благодарение на топенето на леда, причинено от климатичните промени, съобщиха от местната полиция.

Американският алпинист Уилям Щампфл, който е обявен за изчезнал през юни 2002 година на 59-годишна възраст, е открит при топенето на ледовете в планинската верига Кордилера Бланка в Андите. Той изчезва, когато лавина погребва неговата група по време на изкачване на върха Уаскаран, който се извисява на над 6700 метра височина. Усилията за неговото издирване и спасяване по онова време се оказаха безрезултатни.

Перуанската полиция съобщи, че останките на Щампфл са били намерени при значително топене на ледовете. Снимките, разпространени от властите, показват, че тялото му, както и дрехите, сбруята и обувките му, са били добре запазени от студа. Сред вещите му е открит и паспортът му, което е помогнало за идентифицирането на тялото.

Планините в североизточно Перу, където се намират върхове като Уаскаран и Кашан, са популярна дестинация за алпинисти от цял свят. През май тази година тялото на израелски турист беше открито месец след неговото изчезване, предава БГНЕС. Само преди месец, опитен италиански алпинист загина, след като падна при опит да изкачи друг връх в Андите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари