Откриха ловния сезон за пернат дивеч

1
Ловците са призовани да спазват новите правила
Ловците са призовани да спазват новите правила

Ловците са призовани да спазват новите правила

Днес официално стартира ловният сезон за отстрел на пъдпъдъци, гургулици, гривяк и горски бекас, като се очаква над 50 хиляди ловци да се отправят към ловните си райони. Въпреки горещото време, запалени ловци от цялата страна са готови за своите първи излети. Сезонът обаче започва с важни предупреждения и нови регулации, които ловците трябва да имат предвид.

През последната година, за съжаление, има регистриран случай на загинал ловец при инцидент, което подчертава необходимостта от стриктно спазване на правилата за безопасност. Васил Василев, председател на Съюза на ловците и риболовците, призовава всички участници в ловните излети да бъдат изключително внимателни, особено в полските и горските територии, където има висок риск от възникване на пожари.

"Трябва да сме много внимателни в полските и горските територии, защото има висок риск от възникване на пожари. Също така обръщам внимание да се спазва стриктно дисциплината при боравене с ловно оръжие и, разбира се, нека да не забравяме всички правила, които законът за лова изисква да спазваме по време на ловните излети," подчерта Васил Василев.

Една от основните новини около старта на сезона е приетата в сряда от правителството промяна в Правилника за прилагане на закона за лова. Според новите разпоредби, нормата за отстрел на гургулици е значително намалена. Отстрелът на тези птици вече е ограничен до три броя на ловец, вместо досегашните осем. Това решение е прието с цел да се защити популацията на този вид птици и да се избегне прекомерният им отстрел.

"Отстрелваната норма вече е намалена от 8 на 3 и когато става въпрос за гургулици, трябва да бъдат отстрелвани до три броя гургулици на ловец," поясни Василев.

Съюзът на ловците и риболовците отправя апел към всички участници в ловния сезон да бъдат дисциплинирани и отговорни. Васил Василев завърши с пожелание за успешен и безопасен ловен сезон: "Изпълнен с положителни емоции и успешен ловен сезон на всички български ловци."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

В България да имаш проблем с алкохола означава, да ти свърши пиенето!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари