Открадната партия? Как Пеевки избра „Български гласъ“?

1
Коя е партията „Български гласъ“, която е коалиционен партньор на Пеевски в „Ново начало“?
Коя е партията „Български гласъ“, която е коалиционен партньор на Пеевски в „Ново начало“?

Коя е партията „Български гласъ“, която е коалиционен партньор на Пеевски в „Ново начало“?

Открадната със съдействието на хора от ДПС и прокуратурата?

Пеевски е в конфликт с Доган от 2022 година и от тогава финансира малки партии за патерици? Включително такива, които са протестирали срещу него и Бойко Борисов през 2020 година? Има ли връзка Орлин Алексиев с „Български гласъ“ и защо се е срещал с основателя на партията? Как изгонени от „Възраждане“ попаднаха в партията и как се връзват те с образа, който гради Пеевски? „Български гласъ“ доскоро искали да ни вадят от ЕС и НАТО? ППДБ и ГЕРБ готвят нова сглобка?

От интервюто с Тихомир Василев, основател на партия „Български гласъ“, пред журналиста Ивелин Николов, се очертава една мрачна картина на политическите връзки в България. Случаят с "открадната" партия „Български гласъ“ разкрива как Делян Пеевски е замесен в сложни мрежи от политически сделки, малки партии и манипулации, за да консолидира своето влияние на политическата сцена. Това интервю повдига множество въпроси за механизмите на политическите процеси в България, особено в контекста на взаимоотношенията между Пеевски и Ахмед Доган, както и ролята на прокуратурата и ДПС.

В последните години политическата сцена в България все по-често е свидетел на манипулации и задкулисни игри. Един от най-пресните примери за това е случайят с партия „Български гласъ“ – малка, но важна политическа формация, която наскоро привлече внимание след скандални разкрития за връзки с Делян Пеевски и неговата мрежа от влияния. Основателят на партията, Тихомир Василев, в интервю пред Ивелин Николов, споделя шокиращи детайли за това как партията е „открадната“ и използвана като политическа „патерица“ от Пеевски в предстоящите избори.

Според Василев, партията „Български гласъ“ е била основана с намерението да бъде независима политическа сила, която да защитава интересите на гражданите, но в хода на събитията била погълната от мрежи, свързани с ДПС и прокуратурата. В интервюто той разказва как Георги Попов, бивш депутат и председател на „Български гласъ“, е замесен в процеса на манипулацията на партията и връзките ѝ с Делян Пеевски.

Разривът в ДПС и появата на „Новото начало“

Историята започва с вътрешни процеси в ДПС, които се разиграват през 2022 година. От години Пеевски постепенно се дистанцира от Ахмед Доган, легендарният лидер на партията, и започва да изгражда собствени политически стратегии. В резултат на това, малки партии като „Български гласъ“ започват да стават обект на интерес от страна на хора, близки до Пеевски. Те се опитват да привлекат „Български гласъ“ в своите мрежи, като предлагат финансиране и подкрепа, но Василев категорично отказва.

Василев обяснява, че политическата игра на Пеевски се свежда до това да финансира малки партии, които могат да служат като патерици на по-големи политически формации. Тази стратегия, която започва още през 2019 година, включва купуване на влияние в малки партии, които могат да бъдат използвани като инструменти за контрол над парламентарни мнозинства. Пример за това са партии, които в миналото са протестирали срещу Пеевски и правителствата на Бойко Борисов през 2020 година, но впоследствие се оказват свързани с него.

Връзките с Орлин Алексиев и Прокуратурата

Една от най-интересните фигури, която изниква в този сложен политически пъзел, е Орлин Алексиев. Василев разказва за срещата си с него, организирана от Георги Попов. Въпреки че Алексиев е известен като бизнесмен и общински съветник от ГЕРБ, неговата роля в политическите процеси остава загадъчна. Василев подчертава, че срещата с Алексиев не е имала за цел политически или финансови договорки, но неговото присъствие е показателно за това как политическите и бизнес интереси се преплитат в България.

През този период „Български гласъ“ започва да се трансформира, като партията преминава през учредителни събрания, а Георги Попов заема позицията на председател. В същото време започват да се проявяват съмнения за връзки с Пеевски. Василев разказва, че многократно е предупреждавал Попов да не допуска пари от фигури, свързани с Пеевски или Алексиев, но тези предупреждения остават без отговор. Според него, финансирането на политически партии в България, въпреки субсидиите, често се осъществява чрез спонсори, които са свързани с крупни бизнесмени и политически кръгове.

Преразглеждане на НАТО и Европейския съюз: Противоречията в политиката

Български гласъ“ е партия, която първоначално има ясни идеи за преразглеждане на договорите с НАТО и Европейския съюз, като отразява недоволството на част от обществото по отношение на тези съюзи. В интервюто си Василев разказва как партията е искала да поддържа тази позиция като част от политическите си послания към народа. Това съответства на надигнатата вълна от недоволство по време на войната в Украйна и емоционалните настроения на част от българското общество, свързани с историческите връзки с Русия.

Въпреки това, впоследствие партията рязко променя своята позиция. От желание за излизане от НАТО и Европейския съюз, тя се превръща в коалиционен партньор на „Ново начало“ – политическа формация, близка до Пеевски, която е силно проевропейска и евроатлантическа. Тази внезапна смяна на позиции повдига въпроси за идеологическата стабилност на партията и за мотивите, които стоят зад тези промени.

Възраждане и ролята на протестните партии

Един от ключовите моменти в историята на „Български гласъ“ е свързан с хора, изгонени от партия „Възраждане“. Василев споделя как тези хора са попаднали в „Български гласъ“ и как тяхното присъствие допълнително усложнява политическия образ на партията. Партията започва да се свързва с хора, които имат различни политически убеждения, включително силни русофилски позиции.

Същевременно „Български гласъ“ се оказва в коалиция с „ВМРО“ на местните избори, както и с „ДПС“ в северозападна България. Това създава впечатление за противоречиви политически връзки и размиване на идейния образ на партията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    root
    правилно каза за секретаря движение 21 април са русофили а тоя ходи по телевизии и обяснява, че е била дясна партия измамници
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари