Отиде си доайенът на българите в Румъния Лука Велчов

0
Той бе пазител на родовата памет и национална идентичност
Той бе пазител на родовата памет и национална идентичност Снимка: Личен архив

Той бе пазител на родовата памет и национална идентичност

Българската диаспора в Румъния е потопена в скръб след кончината на проф. Лука Велчов, председател на Демократичния съюз на Българите в Румъния и доайен на българското малцинство в северната ни съседка. Новината за загубата на изтъкнатия общественик и родолюбец предизвика вълна от съболезнования, сред които и емоционално обръщение от областния управител на Русе - Драгомир Драганов.

В своята съболезнователна телеграма до семейството и близките на покойния, Драганов подчертава изключителните качества и приноса на Лука Велчов: "Определено той бе човек с доказани нравствени добродетели, заслужил уважението на българската диаспора в Румъния. Той оставя след себе си светъл пример за достойно извървян житейски път и всеотдайност към обществото."

Областният управител на Русе акцентира върху непоколебимия дух и морални устои на Велчов: "В негово лице всички губим един изключителен човек и професионалист с непримирим дух – почтен, мислещ, търсещ, гледащ към бъдещето и притежаващ безкомпромисен морал."

Драгомир Драганов изтъква и ролята на Лука Велчов като защитник на българските интереси и идентичност в Румъния: "Лука Велчов имаше куража и достойнството да поставя проблемите на своите съграждани на преден план, а също и да отстоява българската идентичност. Затова смея да твърдя, че той бе истински родолюбец и човек, който респектираше с последователност и устрем в отстояването на идеи и каузи. Неговото дело ще остане завинаги пример за патриотизъм."

Житейският път на Лука Велчов е тясно свързан с опазването и популяризирането на българщината в Румъния. Роден през 1933 година в село Дудещи Веки (Стар Бешанов), окръг Тимиш, Велчов получава висше образование по славистика и българска филология в Букурещкия университет. Професионалната му кариера започва като учител в родното му село, след което продължава в българското училище в Букурещ.

С настъпването на демократичните промени в Румъния, Лука Велчов се превръща в ключова фигура за организирането на българската общност. През 1990 година той основава Българското Културно Дружество в Румъния и става негов пръв председател. Две години по-късно, през 1992 година, оглавява разрасналото се Дружество "Братство" на българите в Румъния.

Сред колегите и познатите си Лука Велчов се слави като неизчерпаем извор на знания за българското присъствие в Румъния. Той е признат за ненадминат познавач на българските места в страната, експерт по въпросите на малцинствата и талантлив разказвач на истории за хъшове и революционери.

Поклонението пред тленните останки на проф. Лука Велчов ще се състои на 5 октомври. Траурната церемония ще започне в 10:00 часа с религиозен ритуал в римокатолическата църква "Свети Йеремия" в Китила, намираща се на адрес "Банатско шосе" 17. Погребението ще се проведе в 12:00 часа в гробището "Свети Пантелеймон" на улица "Тракторулуй". След това близки и съратници на покойния ще се съберат на улица "Доамней" 14 в Букурещ - адресът на седалището на Дружеството на българите в румънската столица.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама ескимоси се прибират вкъщи:
- Къде ни е иглуто?
- По дяволите, забравих ютията включена!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари