От затвора до свободата: Историята на Шервин Хаджипур разтърси Иран

0
Песента "Baraye" придоби световна известност по време на масовите демонстрации в Иран през есента на 2022 година
Песента "Baraye" придоби световна известност по време на масовите демонстрации в Иран през есента на 2022 година

Създателят на "Baraye" благодари на властите и народа след като получи помилване

Иранският музикант Шервин Хаджипур, носител на престижната награда "Грами", обяви своето помилване след почти четиригодишна присъда за създаване на музика, определена като "противодържавна". Това съобщение идва като изненадваща развръзка в историята на 27-годишния изпълнител, чиято песен се превърна в химн на протестите в Иран през 2022 година.

Хаджипур сподели новината за помилването си в социалната мрежа Инстаграм, като написа: "Благодаря на съдебните власти и на народа", предаде ДПА.

Песента "Baraye" ("Защото") на Хаджипур придоби световна известност по време на масовите демонстрации в Иран през есента на 2022 година. Тези протести бяха провокирани от трагичната смърт на Махса Амини, млада жена, задържана от нравствената полиция заради неправилно носене на хиджаб. Баладата на Хаджипур успя да улови емоциите и исканията на протестиращите, превръщайки се в мощен глас на движението за промяна.

Успехът на "Baraye" не остана незабелязан от международната музикална общност. Песента беше удостоена с награда "Грами", утвърждавайки позицията на Хаджипур като глас на своето поколение. Въпреки това, признанието дойде с висока цена за изпълнителя в родината му.

Скоро след излизането на песента, Хаджипур беше задържан от властите и принуден да направи публично извинение. Този акт на принуда подчерта напрежението между свободата на изразяване и политическия контрол в Иран. Въпреки това, Хаджипур не се отказа от своята музикална мисия. През януари 2024 година той издаде нова критична песен, показвайки, че духът му не е пречупен от преследването.

Помилването на Хаджипур се вписва в по-широк контекст на политически действия в Иран. Наскоро върховният лидер на страната, аятолах Али Хаменей, обяви помилване за около 3000 затворници. Възможно е Хаджипур да е бил част от тази група, макар че конкретните детайли около неговото освобождаване остават неясни.

Протестите от 2022 година, вдъхновили творчеството на Хаджипур, се считат за едни от най-мащабните в историята на Ислямската република. Те обединиха предимно млади хора от цялата страна, които излязоха по улиците, за да изразят недоволството си от правителствените политики и социалните ограничения.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари