От отпадък до ресурс: Маслиновите костилки спасяват испанците от енергийната криза

13
Испански фермери превръщат маслинови костилки в енергия
Испански фермери превръщат маслинови костилки в енергия Снимка: Асен Игнатов / Архив

Испански фермери превръщат маслинови костилки в енергия

Испански фермер превръща отпадъци в зелено злато.

В разгара на енергийната криза, разтърсила Испания, фермерът Давид Хименес Самора открива неочакван съюзник в борбата с високите цени на газа и електричеството – скромните костилки от маслини.

Според репортаж на информационна агенция "Ройтерс", Самора продължава да отоплява покрития басейн във фермата си от XVIII век и да осигурява топла вода за гостите си, докато повечето испанци се борят с нарастващите сметки за комунални услуги.

"Използваме костилките от нашите дървета за отопление на басейна и подгряване на водата за туристите", обяснява Самора, застанал пред склад с около 5 тона костилки в сърцето на маслиновите насаждения в област Гранада, Андалусия. "Това е нормално от септември насам", добавя той.

Практиката на Самора не е изолиран случай. Маслиновите костилки захранват и машините, произвеждащи прочутото испанско "течно злато" - зехтина, в две земеделски кооперации, в които фермерът членува. Останалата част от енергийните им нужди се покриват от соларни панели.

Испания, най-големият производител на зехтин в света, генерира около половината от глобалните добиви през последните години. Приблизително 80 процента от тази продукция идва от Андалусия. Според оценки на испанската Асоциация по биомаса "Авебиом", през второто десетилетие на века до 2019 година над половината от запасите от маслинови костилки в Европа са били концентрирани в Испания.

Педро Родеро от "Авебиом" отбелязва, че все повече производители на зехтин и малки компании обработват костилките за продажба за домашни нужди. В края на миналата година в Испания е имало 31 фирми, обработващи и произвеждащи костилки от маслини като годна за домашна употреба биомаса, спрямо 25 през 2020 година.

Хосе Палаес, управляващ партньор в "Пелаес реноваблес" – една от компаниите, специализирани в обработката на костилки – споделя, че добавената стойност на тон е между 60 и 80 евро. Въпреки това, последните години са били предизвикателни поради екстремните горещини, които са повлияли негативно на реколтата от маслини.

Въпреки че цените на костилките са се повишили значително – от около 200 евро за тон през 2021 година до 400 евро за тон през миналата година – те все още остават по-евтин вариант от дизела и регулирания от правителството природен газ.

Големи компании като петролния гигант "Сепса" също се възползват от потенциала на маслиновите костилки. През 2022 година "Сепса" ги използва, заедно с други отпадъци от маслената индустрия, за производството на устойчиво авиационно гориво, захранило над 200 полета от летището на Севиля.

Макарена Санчес, директор на "Алмасарас федерадас де Еспаня", представляваща около 200 компании, подчертава, че костилките и други органични отпадъци стават все по-важен източник на приходи за производителите на зехтин.

Родеро обобщава трансформацията в сектора с метафора: "Маслините са като прасетата - нищо не отива на боклука". Тази промяна в мисленето показва как един традиционен селскостопански сектор може да допринесе за устойчивото развитие и енергийната независимост на страната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    2
    Ivan
    Всички знаем отдавна че всички видове костилки и черупки са перфектно гориво за отопление.
  • -1
    1
    Ханко Брат
    Турците това го правят от много години! Явно испанците са по прости! Нарушават екологията...
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари