Освободиха пилот след 19-месечен плен в индонезийската провинция Папуа

0
Новозеландският летец Филип Мертенс беше отвлечен от бунтовници на 7 февруари 2023 година
Новозеландският летец Филип Мертенс беше отвлечен от бунтовници на 7 февруари 2023 година Снимка: Satgas Damai Cartenz / АР

Новозеландският летец Филип Мертенс беше отвлечен от бунтовници на 7 февруари 2023 година

Новозеландски пилот, който бе държан като заложник в размирната провинция Папуа в Индонезия повече от година, бе освободен днес от сепаратистките бунтовници, съобщава "Асошиейтед прес".

Тридесет и осем годишният Филип Марк Мертенс от Крайстчърч, Нова Зеландия, работещ за индонезийската авиокомпания „Суси Еър“, бе отвлечен на 7 февруари 2023 година, докато се намираше на отдалечено летище в Папуа. След повече от година в плен, той най-накрая се върна на свобода.

„Днес най-накрая бях освободен. Толкова съм щастлив, че скоро ще бъда у дома при семейството си“, заяви Мертенс по време на пресконференция в град Тимика, който е известен с минната си дейност. Той изказа благодарност към всички, които са съдействали за неговото безопасно освобождаване, като отбеляза, че е в добро здраве.

По-рано кадри от телевизионни репортажи показаха отслабналия и с дълга коса пилот, облечен в тъмнозелена тениска и черни къси панталони. Той бе обграден от полицаи и представители на местните власти, а в емоционален момент се разплака по време на видео разговор със семейството си. Един от полицаите се опита да го утеши, потупвайки го по гърба. Впоследствие Мертенс бе транспортиран към столицата Джакарта, където семейството му го очаква.

Папуа, която стана част от Индонезия след решение на ООН през 1969 година, е център на дългогодишни сепаратистки конфликти. През последните години напрежението в региона ескалира, като бунтовниците често използват насилие в своите опити за постигане на независимост. Само през последната година конфликтът отне живота на десетки бунтовници, служители на силите за сигурност и цивилни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари