Осъдиха на затвор българин за злоупотреба с власт в Торонто

0
Борис Борисов е крал от мъртви хора, докато е работел като полицай
Борис Борисов е крал от мъртви хора, докато е работел като полицай

Борис Борисов е крал от мъртви хора, докато е работел като полицай

Български полицай в Торонто осъден на 7 години затвор за злоупотреби.

Борис Борисов, българин и бивш полицейски служител в Торонто, Канада, беше осъден на 7 години лишаване от свобода за поредица от престъпления, извършени по време на службата му. Присъдата беше произнесена от канадски съд след признаването му за виновен по всички 15 обвинения, предявени срещу него.

Сред тежките провинения на Борисов се нареждат злоупотреба с полицейски ресурси, фалшифициране на служебни доклади и кражби от починали лица. Делото, гледано през май тази година, разкри шокиращи подробности за действията на бившия полицай, пише cbc.ca.

През 2022 година, докато разследвал изчезването на мъж, който впоследствие се оказал мъртъв, Борисов откраднал луксозен часовник от дома на жертвата. Направил поне два опита да продаде откраднатия предмет, който така и не бил намерен. В друг случай, след като лични вещи на същия мъж били открити на брега на езерото Онтарио в Торонто, Борисов откраднал кредитната му карта и я предал на свой съучастник. Картата била използвана за измамна покупка в месарски магазин.

Когато полицията била сигнализирана за използването на откраднатата карта, Борисов доброволно се заел с разследването. За да прикрие участието си, той фалшифицирал полицейски протокол, твърдейки, че не разпознава нито съучастника, нито автомобила му. По-късно било установено, че въпросният автомобил е регистриран на името на самия Борисов.

Престъпната дейност на Борисов датира още от 2020 година, когато откраднал кредитна карта от жена, малко след като я открил мъртва в апартамента ѝ по време на разследване на смъртта ѝ. Освен това, той е бил в притежание на откраднато превозно средство и е злоупотребил с достъпа си до полицейски бази данни, за да извърши незаконни проверки на това и други превозни средства, както и на своя съучастник.

В допълнение към присъдата от 7 години затвор, съдът наложи на Борисов глоба от 2800 канадски долара, която трябва да бъде изплатена като обезщетение на жертвите. Той е задължен също така да предостави ДНК проба за полицейските бази данни.

По време на съдебния процес, чрез своя адвокат, Борисов представи писмено изявление, в което се опита да обясни действията си: "Стресът от работата, дългите работни часове, травматичните събития като гледане на малтретирани хора или мъртви тела и жестоките нападения бавно се отразиха на моето физическо и психическо здраве."

Защитата на Борисов изтъкна, че той е страдал от посттравматично стресово разстройство и е имал проблеми с употребата на вещества. През 2023 година Борисов потърсил помощ в рехабилитационен център.

Съдът взе предвид тези обстоятелства при определяне на присъдата, както и досието на Борисов в полицията на Торонто, включващо награди и похвали за работата му през годините. Въпреки това, съдията отбеляза, че не са представени доказателства за пряка връзка между психичните проблеми на Борисов и извършените от него престъпления.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари