Оранжев код в Северна България

0
Очакват ни интензивни валежи и гръмотевични бури
Очакват ни интензивни валежи и гръмотевични бури Снимка: Асен Игнатов

Очакват ни интензивни валежи и гръмотевични бури

България се готви за рязка промяна във времето, след като Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) обяви оранжев код за значителни валежи и гръмотевични бури в Северна и Северозападна България за утре. Предупреждението е в сила за областите Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Шумен и Силистра.

В останалата част от страната, с изключение на София и западните райони, е обявен жълт код. Очакваните количества дъжд са до 35 литра на квадратен метър, а в отделни райони – до 50-65 литра на квадратен метър.

Централна България под вода: Очакват се значителни валежи през нощта

През следващото денонощие по преминаващия студен атмосферен фронт през страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни, на места интензивни, валежи от дъжд, гръмотевични бури и градушки, съобщиха от НИМХ.

През нощта значителни по количество валежи ще има в Централна България, както и в планините в Югозападна България, а утре в източната половина от страната.

От запад на изток: Дъждовете ще залеят цялата страна

Докато западните райони ще се радват на слънце през деня, вятърът ще донесе прохлада и температурите ще започнат да се понижават. Максималните ще са предимно между 27° и 32°, по-ниски - около 25° в Североизточна България, в София - около 27°.

Черноморието също няма да бъде пощадено от дъждовете и гръмотевиците. Ще духа умерен вятър от север-североизток, а максималните температури ще са 27°-30°.

Планините под ударите на стихията: Очакват се градушки и проливни дъждове

В планините се очаква развитие на купеста и купесто-дъждовна облачност, като на много места ще има краткотрайни, временно интензивни валежи и гръмотевични бури. Ще има условия за градушки.

Вятърът носи промяна: Захлаждане и дъждове в следващите дни

В петък, докато Западна България ще се радва на слънце, Източна ще продължи да бъде под влиянието на купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури. Вятърът ще е от север-северозапад в източните райони - умерен. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°.

В събота вятърът ще отслабне, но над Източна България все още ще има развитие на купеста облачност и на отделни места е възможно да превали слаб дъжд. Дневните температури ще започнат да се повишават.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари