Опасна SMS измама: Вместо стотинки губите хиляди левове

0
Измамниците се представят за "Български пощи"
Измамниците се представят за "Български пощи"

Киберексперт разкрива как да защитим парите си

Нова фишинг атака през SMS застрашава банковите сметки на българите.

Измамниците се представят за "Български пощи"

Нова измамна схема, използваща името на "Български пощи", циркулира чрез SMS съобщения в България. Измамниците се опитват да получат достъп до банковите карти на потребителите под претекст за минимално плащане от 53 стотинки. Вече е регистриран случай, при който потърпевш е загубил 4500 лева от банковата си сметка, информира NOVA.

Експертен съвет за защита

Експертът по киберсигурност Христиан Даскалов препоръчва използването на SMS известия от банката като ефективен метод за защита срещу финансови измами. "В такъв случай получаваш незабавно информация за движение по сметката ти. Има кратък интервал от време, в което транзакцията може да бъде спряна, ако се обадите в банката", обясни той.

Предпазни мерки при онлайн разплащания

Даскалов настоятелно препоръчва да се избягват разплащания през мобилни устройства. "Невинаги се показват линковете, които натискаме и така не можем да видим истинския уеб адрес. На компютър щяхме да направим разликата", посочи експертът.

"Винаги си презаверявайте информацията през втори източник - дори и истински url може да бъде фалшифициран. Това се нарича спуфинг атака. Едиственият начин да се засече, ако има измама, е да звъннете на подателя и да се уверите, че наистина е изпратил конкретното съобщение или имейл", допълни той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

В България да имаш проблем с алкохола означава, да ти свърши пиенето!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари