Опасна мода: Увеличават се усложненията след козметични процедури

0
Опасности дебнат пациентите на нелегални козметични салони
Опасности дебнат пациентите на нелегални козметични салони Видео: bTV

Опасности дебнат пациентите на нелегални козметични салони

Българското дружество на естетичните дерматолози алармира за нарастващ брой усложнения след поставяне на филъри и други козметични процедури. Тази тревожна тенденция беше основна тема на третия конгрес на организацията, където специалистите настояха за въвеждане на по-строги регулации в сферата.

Сериозни рискове при непрофесионално изпълнение

Един от най-опасните потенциални проблеми при поставяне на филъри е запушването на кръвоносен съд. Д-р Снежана Атанасова сподели своя опит с такъв случай: "Процедурата беше проведена в зоната на устните, но тъй като колега недерматолог ненавреме е диагностицирал, се разгърна много неприятна картина". Тя подчерта важността на бързата реакция при подобни инциденти, като идеалният срок за намеса е в рамките на първите 24 часа.

Широк спектър от усложнения

Освен запушване на кръвоносни съдове, специалистите отбелязват и други често срещани проблеми. Д-р Атанасова допълни: "Ако това не се диагностицира навреме, могат да се образуват белези, след това инфекции, различни асиметрии. И след апаратните процедури често имаме изгаряния".

Призив за по-строги регулации

Вече седем години Асоциацията на естетичните дерматолози настоява за по-ясни правила в бранша. Поради наличието на нелегални практики, точният брой на засегнатите пациенти остава неизвестен.

Д-р Катя Паскова коментира ситуацията: "Като всяка медицина имаме странични ефекти. Но регулацията кой и къде да извършва тези процедури и как трябва бъде обучен един специалист, още не са регламентирани. И това крие риск и за нас, и за пациентите. Всички ние виждаме все повече и повече усложнения. Козметиците нямат право да извършват инжекционни процедури, но всички ние знаем, че има места, на които се извършват".

Стъпки към подобряване на ситуацията

В отговор на нарастващите проблеми, се работи по създаването на експертен съвет. Целта е специалистите да имат възможност за бързи консултации, което ще позволи своевременна реакция при възникване на усложнения.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари