Опашки при педиатрите заради здравно-профилактичните карти на децата

1
Опашки при педиатрите заради здравно-профилактичните карти на децата
Опашки при педиатрите заради здравно-профилактичните карти на децата Видео: NOVA

Министерството обещава електронни карти до края на септември

На прага на новата учебна година пред кабинетите на педиатрите се образуват дълги опашки заради необходимостта от здравно-профилактични карти, които трябва да бъдат представени в детските градини и училищата. Въпреки усилията на Министерството на здравеопазването за дигитализация на тези документи, за момента родителите са принудени да преминават през обичайния процес на прегледи и попълване на хартиени карти.

Министерството на здравеопазването работи по проект за въвеждане на електронни здравно-профилактични карти, които ще позволят автоматично предаване на информацията от лекаря директно към съответното учебно заведение, съобщава NOVA. Това нововъведение няма да премахне прегледа на детето, но ще облекчи административния процес и ще улесни родителите и училищата. По думите на министъра на здравеопазването д-р Галя Кондева, проектът е в последен етап на реализация, като обещанието е системата да заработи до края на септември.

Петя, майка на две деца, които посещават училище, изразява притесненията си дали ще успее да изпълни изискванията навреме. „Трябва да заведа първо едното дете, след това другото, а това означава да изляза по-рано от работа и да се организирам кой ще ме смени”, споделя тя, подчертавайки и миналогодишния си опит, когато личната лекарка не е могла да осигури часове преди началото на учебната година.

Според законовите изисквания, всички ученици трябва да предоставят своите здравно-профилактични карти в училище до 30 септември. Макар въвеждането на електронната система да закъснява, директорите на учебните заведения се надяват това да облекчи процеса в бъдеще. Директорът на 125 СУ „Боян Пенев“, Венелина Николова, изразява надеждата, че електронните карти ще позволят навременно и пълно получаване на необходимите документи, като така ще се избегнат забравени или изгубени карти.

Медицинските специалисти също приветстват инициативата за електронни карти, но отправят апел към родителите да не чакат последния момент за извършване на профилактичните прегледи. Общопрактикуващият лекар д-р Мирослав Спасов предупреждава, че кабинетите имат ограничен капацитет и при голямо натоварване през септември може да възникнат затруднения с предоставянето на услугите навреме.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари