ООН: Израелската окупация на палестинска територия е незаконна

1
Нетаняху отхвърля решението
Нетаняху отхвърля решението

Нетаняху отхвърля решението

Международният съд на ООН излезе с решение, че окупацията на Западния бряг и Източен Йерусалим от Израел е незаконна. Въпреки че това решение няма задължителен характер, то има значително значение в международното право и може да отслаби международната подкрепа за Тел Авив.

Исторически контекст и международна реакция

По време на шестдневната война от 1967 година, Израел завзема Западния бряг, Ивицата Газа и Източен Йерусалим – области, които са част от историческа Палестина и които палестинците искат да включат в своя бъдеща държава. Това действие на Израел предизвика многогодишни международни спорове и конфликти, свързани с правото на самоопределение на палестинския народ.

Изявления от израелска страна

Израелският премиер Бенямин Нетаняху категорично отхвърли решенията на съда, наричайки ги лъжливи. Той заяви, че "няма как еврейският народ да е завоевател на собствената си земя". Нетаняху подчерта, че според израелската позиция тези територии са част от историческата и библейската земя на евреите.

Мнението на Международния съд на ООН

Науаф Салам, съдия в Международния съд на ООН, изрази становището на съда, че "продължаващото присъствие на Израел в окупираната палестинска територия е незаконно. Това е неправомерно действие с продължаващ характер. Следователно Израел има задължението да сложи край на своето присъствие в окупираната палестинска територия възможно най-бързо".

Възможни последици

Решението на Международния съд на ООН може да има значителни политически и дипломатически последствия. Въпреки че не е със задължителен характер, то подчертава международната позиция за нелегитимността на израелската окупация и може да повлияе на бъдещи преговори и резолюции в Организацията на обединените нации.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    13
    Израел
    Всъщност живея в Чародейките,циганската част! Израел съм виждал само на картичка! Аз съм тукашния многоников третополов травестит от бесарабски произход! Иначе Нетаняху е нацист и ще бъде на една верига заедно с онзи хохълски надрусан фашага Зеленски!
  • -1
    12
    Израел
    Живея,в Израел!!!!И по добре Да се разкарат арабите,те не са хора,а и най цивилизованото място в средния изток,е Израел,всичко друго е жалка измет,майка ви жална,ако ви нападнат мюсюлманите,а те много в Бьлгария бе,защо ги допускате??Прост народ сте,ще ви избият, превземат,разкарайте ги,всичките ви институции пьлни с неграмотни и прости диваци, дрипави мюсюлмани,и здраве и образование,и култура,ужас....те не говорят правилно бьлгарски,как го допускате?
  • 0
    11
    до 9
    от кого бе, ариелчо са я купили?!? Нещо да си чувал за окупираните територии, а за резолюцията на ООН за незаконното застрояване на същите?!? Думите Голнски възвишения, Ивицата Газа да ти говорят нещо?!? Верно сте чифути!
  • 0
    10
    До 9
    Ти да не живееш в Израел бе,гъзоблизец чифутски ?
  • 0
    9
    До 7
    Да,купена е земята,и продължават да си я купуват!!!Но арабите не умеят рационално да харчат парите, мьрзеливи,тъпи ибедни са.А ООН ,няма тежест,и адвокатите там като Амал Клуни, мюсюлманката,и други,не могат да решават,нямат и понятие какво става в Израел и Палестина,не живеят там,а само лаят.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари