Омбудсманът на Русе представи наръчник за обществени услуги

0
Изданието цели да улесни гражданите в лабиринта от административни процедури
Изданието цели да улесни гражданите в лабиринта от административни процедури Снимка: Областна администрация - Русе

Изданието цели да улесни гражданите в лабиринта от административни процедури

В Русе се състоя важно събитие, на което омбудсманът на общината Валентин Димитров представи първия по рода си наръчник на гражданина за обществените услуги в крайдунавския град. Събитието привлече вниманието на редица представители на местната и държавната власт, сред които се открояваше присъствието на областния управител Драгомир Драганов.

Наръчникът, с обем от 64 страници, е резултат от съвместните усилия на омбудсмана и кмета на Русе Пенчо Милков. Основната цел на изданието е да улесни гражданите в ориентирането им сред множеството процедури, правила и изисквания, произтичащи от нормативната уредба на доставчиците на обществени услуги.

Областният управител Драгомир Драганов изрази своята благодарност към Валентин Димитров за ползотворното сътрудничество и подчерта значимостта на подобни инициативи за развитието на активното гражданско общество. Той отбеляза: "Вие давате един много добър пример и съм радостен, че той се възприема от местната власт в целия регион". В знак на признателност за постигнатите резултати, Драганов връчи на Димитров символичен подарък - луксозен химикал.

Наръчникът поставя акцент върху правата на потребителите и възможностите за тяхната защита. В уводните думи се подчертава: "Защитата на правата на всеки гражданин като потребител е изрична конституционна повеля. Потребителските права и тяхното ефикасно гарантиране са изведени на преден план в политиките на Европейския съюз".

Изданието предоставя ценна информация за това как гражданите могат да защитят правата си при нарушения, какви са разумните срокове за отговор на техните въпроси, жалби и оплаквания. То съдържа и практични съвети за действие в различни ситуации, като например повреда на електроуреди поради внезапно спиране на тока или проблеми с отчитането на уредите за дялово разпределение при използване на парно отопление.

По инициатива на областния управител Драгомир Драганов и със съдействието на Валентин Димитров, събитието имаше и благотворителен характер. Присъстващите имаха възможност да подкрепят кауза, посветена на параолимпийския шампион по лека атлетика Ружди Ружди.

Сред официалните гости на представянето бяха кметът на община Русе Пенчо Милков, кметът на община Иваново Георги Миланов, както и множество представители на местната и държавната власт и общински съветници.

Инициативата на омбудсмана Валентин Димитров за създаване на този наръчник е важна стъпка към повишаване на информираността на гражданите и укрепване на връзката между институциите и обществото. Тя показва, че местните власти в Русе и региона са ангажирани с подобряване на качеството на обществените услуги и защитата на правата на потребителите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    7
    напън дуп
    Какво ли излиза от напън дуп?
  • 1
    6
    Към Киро
    Направо си е Пъндуп. :)))
  • 1
    5
    До 4 Киро
    Хареса ми творческата мисъл и въображение.Отличен 6 .Вярна ориентация.Правилен усет.
  • 2
    4
    Киро
    Пън и Дупе творят и става ПъноДуп, нещо като епистоларен тулуп.
  • -1
    3
    Веспасиян до Омбудсман и Драго
    Безплатна тоалетна имаме ли право да имаме по или поне около центъра на Русе? Поне две да са.Това е белег за висока култура от времето на римските цезари,а в Сексагинта Приста нужен е голям кенеф.Защото : За големи лайна,голям кенеф трябва иначе се задръства ли задръства и почват да бълват,текат,бликат,фонти,воня голяма.Искаме наръчник за кенефа,услугата безплатна ,кенеф.За големият кенеф.Големи лайна идват.Чува се пръдня голяма.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари