Олимпийските игри в Париж 2024: Над 32 600 допинг проверки

0
Почти 90% от спортистите са били тествани поне веднъж преди игрите
Почти 90% от спортистите са били тествани поне веднъж преди игрите Снимка: АП / БТА

Почти 90% от спортистите са били тествани поне веднъж преди игрите

Олимпийските игри в Париж 2024 са на прага си, а Международната агенция за тестване (ITA) обяви впечатляващи резултати от своята антидопингова програма преди игрите. С почти 90% от всички участници, които са били тествани поне веднъж, и над 32 600 допинг проверки, тази година програмата е по-строга от всякога.

Антидопинговите проверки: Статистика и резултати

Според ITA, броят на допинг тестовете е нараснал с около 45% в сравнение с предходните шест месеца, като това е довело до над 85 случая на потенциални нарушения на антидопинговите правила. Високорисковите дисциплини като вдигането на тежести, триатлона и плуването в открити води са били особено стриктно наблюдавани, като 75% от спортистите в тези дисциплини са били тествани поне три пъти, пише БГНЕС.

Фокус върху Китай и други национални делегации

Китайските спортисти са били обект на особено внимание от страна на проверяващите поради продължаващите допинг спорове в страната. През април беше разкрито, че 23 китайски плувци са дали положителна проба преди Игрите в Токио преди три години, като Световната антидопингова агенция (WADA) прие, че спортистите са били жертви на хранително замърсяване. В резултат на това, 98% от китайските олимпийски състезатели са били тествани многократно тази година, като само индивидуалните неутрални спортисти (ИНС) от Русия и Беларус се доближават до тях с 97%.

Тестове по нации

На 23 юли World Aquatics съобщи, че китайските плувци, състезаващи се в Париж, са били тествани „средно по 21 пъти от 1 януари насам“, в сравнение с 6 пъти за американците, 5 за италианците, 4 за австралийците, британците и французите. Единствената делегация, която се е подложила на 100-процентово тестване, са участниците от ИНС - съставена от руснаци и беларуси, въпреки че при последното преброяване те са едва 33.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари