Окръжен съд - Русе става посланик на Националната мрежа за деца

1
Окръжен съд - Русе става пионер в защитата на детските права
Окръжен съд - Русе става пионер в защитата на детските права Снимка: Dunavmost / архив

Окръжен съд - Русе става пионер в защитата на детските права

Окръжен съд - Русе направи важна крачка към подобряване на правата на децата, като стана първи посланик на Националната мрежа за деца в града. Това се случи след проведена среща, организирана от Националната мрежа за деца, във връзка с правни ателиета по проект "Мрежа за правна помощ – подкрепа към организации и граждани".

Ключова среща за правата на децата

Заместник-председателят на Окръжен съд - Русе, Мария Велкова, взе активно участие в правното ателие. Проектът "Мрежа за правна помощ – подкрепа към организации и граждани" е подкрепен от фондация "Лъчезар Цоцорков" в направление "Закрила на децата".

Събитието започна с представяне на правозащитната дейност на Националната мрежа за деца, след което се проведе оживена дискусия между представителите на различни институции и граждански организации.

"Синята стая" - безопасно пространство за децата

По време на срещата съдия Велкова запозна присъстващите с правилата за използване на "Синята стая" в сградата на Съдебната палата в град Русе. Тя подчерта важността на многобройните инициативи, осъществени съвместно от Окръжния съд с учители, ученици и граждани, които са допринесли за изграждането на това специализирано помещение.

"Синята стая" представлява специално оборудвано пространство за разпит и изслушване на деца. То осигурява щадяща и уютна атмосфера, съобразена с нуждите на малолетните и непълнолетните участници в наказателния и гражданския процес. Помещението е на разположение на всички заинтересовани страни в съдебния район, включително и на вещи лица за изготвяне на експертни заключения.

Национална мрежа за децата - обединение за детски права

Националната мрежа за децата е обединение на граждански организации и съмишленици, които работят усилено за благосъстоянието на децата и семействата в цялата страна. Сред основните принципи на организацията са насърчаването, защитата и спазването на правата на детето.

Ръководство с фокус върху детските права

Ръководството на Окръжен съд - Русе демонстрира ясен ангажимент към спазването на правата на децата, стремейки се към осигуряване на максимално щадящ съдебен процес за тях. Участието на представител от съда в това събитие е началото на едно обещаващо сътрудничество и съвместна работа в името на децата.

Това партньорство между Окръжен съд - Русе и Националната мрежа за деца е значима стъпка към подобряване на правната защита и подкрепа за децата в региона. То открива нови възможности за съвместни инициативи и проекти, насочени към гарантиране на правата и благосъстоянието на най-младите членове на обществото.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари