Очевидец на спецакцията в Първенец: Гледах всичко от видеонаблюдението вкъщи

1
В една от къщите в селото са открити радиоактивни пластини
В една от къщите в селото са открити радиоактивни пластини Снимка: БНТ

В една от къщите в селото са открити радиоактивни пластини

Не съществуват данни дори малка част от намерените радиоактивни пластини край Пловдив да е била продадена на черния пазар. Няма и информация за други количества от опасния материал извън откритите 80 пластини. Това заяви служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков. Въпреки успокояващите думи на властите, жителите на района, в който бяха намерени радиоактивните вещества, не крият своето безпокойство. Свидетел на акцията сподели пред екип на Българската национална телевизия (БНТ) своите впечатления.

Една от къщите, в които са открити част от радиоактивните пластини, се намира в пловдивското село Първенец. По думите на очевидците, изземването на материала е продължило няколко часа.

„Видяхме много автомобили, черни джипове със софийски регистрации, бели коли, също със софийски номера, а дори и един оранжев джип, който помислихме, че е от гражданска защита. Имаше и полицаи, хора с военни униформи. След това дойдоха двама души с бели екипи, наподобяващи скафандри, и тогава разбрахме, че нещо сериозно се случва. Отидохме вкъщи и от видеонаблюдението проследих всичко, което се случваше," разказва свидетелят.

Имотът, където е извършена акцията, се обитава от семейството на Боян Зеленков – един от двамата задържани по случая с радиоактивните материали. Зеленков, който в миналото е осъждан за притежание на наркотици, първоначално накарал съседите си да предположат, че акцията е свързана с наркотици.

„Повечето от нас смятаха, че е заради наркотици, а не заради това, което излезе по новините. Аз се изненадах как човек на 63 години, с три малки деца в къщата си, може да се занимава с нещо толкова опасно и сериозно,“ споделя друг местен жител.

Димитър Папазов също изрази своето учудване: „Такова нещо не ми е идвало на ум, чувам за него за първи път."

Жителите на село Първенец описват семейството на Боян Зеленков като хора, които не са много заможни. Самият Боян рядко общувал със своите съседи и кандидатствал за социален асистент.

„С Боян си разменяхме по едно „здравей-здрасти“ и толкова, повече нищо,“ казва Димитър Папазов.

Друг от местните жители разказва: „Не знам с какво се занимава, защото са доста потайни. Всичко се крие, мълчи се, и хората в селото имат някакъв страх от тях, понеже той е криминално проявен."

За другия задържан – Георги Кулов от Карлово, също не се знае много. Той е на 61 години и се занимава с отглеждането на крави от доста време. Семейството на брат му дори не подозирало за незаконната му дейност.

„Земеделски производител е, но той живее в Карлово, докато ние живеем на село. С какво се е забъркал, с кого се среща – не знам, защото не сме в добри отношения. Признавам си и го казвам открито. Той си знае какъв е гражданин – не е много примерен," коментира Таня Кулова, съпруга на брат му.

Двамата арестувани – Боян Зеленков и Георги Кулов, са задържани, докато превозвали част от радиоактивните пластини. В момента остава неясно откъде са се сдобили с материала и на кого са го предлагали. Известно е само, че са искали да продадат всяка пластина за около 5000 евро, въпреки че според експертите, америцият в тях не е в чист вид.

„Този изотоп е скъп, но трябва да подчертая, че в случая, за който говорим в Карлово, америцият не е в чист вид. Чистият изотоп Америций 241 е наистина скъп, но тук не говорим за такъв,“ обясни Людмила Симеонова от Агенцията за ядрено регулиране.

Специализираната операция на МВР и ДАНС е предотвратила продажбата на радиоактивния материал. Счита се, че арестуваните са били под наблюдение, докато са опитвали да намерят купувач за пластините с йонизиращо лъчение.

„От момента, в който получихме информация, че притежават и съхраняват толкова опасно вещество, те бяха под непрекъснато наблюдение. Затова нямаше как да допуснем част от задържаното количество да бъде изнесено или реализирано по друг начин преди ареста им,“ подчерта Атанас Илков.

Няма данни за съществуването на други радиоактивни пластини, които да са укрити.

„По време на претърсванията и изземванията не бяха намерени допълнителни количества, а и самите арестувани потвърдиха, че това е всичко,“ допълни вътрешният министър.

Допълнителните експертизи ще изяснят точната стойност и характеристиките на иззетия материал.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари