Очаква се синьото гориво да поскъпне

0
"Булгаргаз" предлага цена с 10 лева под международните котировки
"Булгаргаз" предлага цена с 10 лева под международните котировки Снимка: Асен Игнатов / Архив

"Булгаргаз" предлага цена с 10 лева под международните котировки

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) предстои да вземе решение относно цената на природния газ за предстоящия месец октомври. На проведено заседание през миналата седмица, регулаторният орган прие предложението на "Булгаргаз" за нова цена на синьото гориво в размер на 63,87 лева за мегаватчас.

Това предложение представлява увеличение от приблизително 3% в сравнение с цената за месец септември. Въпреки това леко повишение, важно е да се отбележи, че предложената цена остава с около 10 лева по-ниска от котировките на международните борси.

Експерти в енергийния сектор обясняват, че задържането на сравнително ниски нива на цената на природния газ в България се дължи основно на доставките на азербайджански газ, който формира по-голямата част от енергийния микс в страната.

Очаква се допълнително стабилизиране на газовите доставки, тъй като след шестмесечно отлагане България ще започне да получава газ и от терминала край град Александруполис, Гърция, който влиза в експлоатация. Този нов източник на доставки се очаква да допринесе за по-голяма диверсификация и сигурност на газовите доставки за страната.

Друг положителен фактор за енергийната сигурност на България е високото ниво на запълненост на газохранилището в село Чирен. В момента то е запълнено на 93% от капацитета си, което съответства на средния показател за страните от Европейския съюз. Това високо ниво на запаси осигурява допълнителна стабилност и гъвкавост на газовите доставки за страната през предстоящия зимен сезон.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари