Обявиха за издирване затворника, заплашвал журналистката Вероника Димитрова

0
Борис Белиц излиза от затвора за десет дни по здравословни причини, но изчезва
Борис Белиц излиза от затвора за десет дни по здравословни причини, но изчезва Видео: NOVA

Борис Белиц излиза от затвора за десет дни по здравословни причини, но изчезва

Затворникът Борис Белиц, който бе обвинен в заплахи срещу журналиста на NOVA Вероника Димитрова, е излязъл временно на свобода за десет дни поради здравословни причини, след решение на прокуратурата за временно прекъсване на присъдата му. Това беше потвърдено от Министерството на правосъдието в официално изявление пред NOVA.

„С постановление на Софийска градска прокуратура от 26 септември 2024 година е прекратено прекъсването на наказанието на осъдения“, посочиха от министерството.

Служители на Главна дирекция „Охрана“ са извършили проверка на двата известни адреса на Белиц, регистрирани в затворническата администрация в София, но той не е бил намерен на нито един от тях. Веднага след това Софийската градска прокуратура е уведомена и са предприети действия от Министерството на вътрешните работи - МВР, за обявяването на Белиц за общонационално издирване, поясняват от Министерството на правосъдието.

Заплахите към Вероника Димитрова датират от периода след разследването, което тя проведе в рубриката „По следите“. Преди две седмици NOVA разказа историята на Ана Георгиева и приятеля ѝ Борис Белиц, които са подсъдими по дела за отвличане, заплаха за убийство и нанасяне на телесна повреда. Според обвиненията, те са принуждавали собственици на имоти да подписват документи, като ги държали против волята им в различни апартаменти.

Един от случаите включва изнудване за 85 000 лева, които са били спечелени от продажба на недвижим имот в София. По това дело Георгиева е прекарала осем месеца в ареста в Сливенския затвор, след което е била под домашен арест за една година. В момента тя е на свобода, след като плати парична гаранция. През 2011 година Георгиева бе осъдена условно за участие в обири на хотелски стаи, но след споразумение с прокуратурата е реабилитирана. По същото време Белиц излежава присъда в затвора в Казичене за шофиране след употреба на алкохол.

Вероника Димитрова разказа за заплахите в ефира на „Здравей, България“, където сподели: „Преди няколко вечери Борис ми се обади по телефона и ми каза: 'Ще те направя известна'. За мен това е форма на шантаж и сплашване. Ана Георгиева директно ми заяви, че ще ме убие. Преди това получих заплахи и от Юлиан Димитров, за когото се твърди, че придобива имоти чрез заплахи и палежи. Подала съм сигнал в СДВР и те прекратиха тормоза срещу мен. Въпреки това Димитров и негови близки започнаха да звънят на хората, които съм интервюирала за разследванията си. Те се опитват да ме накарат да млъкна, но аз ще продължа да работя. Вече записвам всички разговори, защото не получавам заплахи за първи път. Днес ще подам сигнал и срещу Георгиева и Белиц“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари