Обявиха частично бедствено положение в община Свиленград

1
Тежки пожари обхванаха Хасковска област
Тежки пожари обхванаха Хасковска област Снимка: Община Свиленград

Тежки пожари обхванаха Хасковска област

Хасковска област е в обхвата на сериозни пожари, които вече засегнаха над 30 000 декара площи. Частично бедствено положение беше обявено днес в община Свиленград, след като по-рано бе въведено същото в общините Тополовград и Ивайловград.

Засегнатите райони и обстановката в Свиленград

Заповедта за частично бедствено положение в Свиленград беше издадена от областния управител на Хасково Мехмед Атаман, съобщиха от пресслужбата на областната администрация. Ситуацията около село Студена остава критична, като пожарът там продължава да се разраства и пътят към селото е затворен, информира заместник-областният управител Митко Петров пред БТА. Огънят се разпространява към селата Васково, Левка, Равна гора и Мустрак, като на място работят шест екипа пожарникари.

Ситуацията край Студена е тежка заради силния вятър. Към момента се развива към селата Васково, Левка, Равна гора и Мустрак. Работят шест екипа пожарникари. Огънят е труден за овладяване заради тежкия терен, който е в пресечна местност“, обясни заместник областният управител Митко Петров. Той увери, че няма опасност за хората и населените места, тъй като около селата вече са направени просеки и местни хора също наблюдават ситуацията, за да не бъде изпуснат огънят навътре към къщите.

Пожарите в Тополовград и Ивайловград

В Тополовград, големият пожар в село Стрем вече е под контрол, след като вчера огнената стихия изпепели три къщи, селскостопански постройки и няколко автомобила. Хората са в безопасност, а евакуираните жители са се върнали по домовете си.

В Ивайловград продължава да гори гората на склон край село Горноселци, но пожарът е под контрол и обстановката там вече е по-спокойна. Вчера изгоряха десет къщи, включително и обитаеми, което наложи намеса от въздуха. Хеликоптерите продължават да обсипват склоновете с вода и на терен остават пожарникари, горски служители, доброволци и тежка техника.

Ситуацията в останалите засегнати райони

Пожарът в село Дъбовец е овладян, но екипите остават на място поради опасност от повторно разпалване. В село Радовец пожарът е локализиран и под наблюдение.

Заместник-областният управител Митко Петров съобщи, че ако днес екипите успеят да се справят напълно с пожарите в Ивайловградско, през утрешния ден ще бъде поискано хеликоптерите да бъдат насочени към района на село Студена в Свиленградско.

Засегнатите площи и причините за пожарите

Към момента засегнатите площи включват борова гора, дъбова гора, смесени насаждения и сухи треви, както и ниви. Тежкият терен и силният вятър допълнително усложняват усилията за овладяване на огъня.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари