Обявиха бедствено положение в община Струмяни

0
Евакуация в селата Кърпелево и Цапарево заради мащабен пожар
Евакуация в селата Кърпелево и Цапарево заради мащабен пожар Снимка: БНТ

Евакуация в селата Кърпелево и Цапарево заради мащабен пожар

Голям пожар избухна вчера около 12:00 часа в района между селата "Каменица" и "Микрево" в община Струмяни. Силният вятър допринесе за бързото разпространение на огъня, който за кратко време достигна и обхвана още няколко села, включително "Кърпелево" и "Цапарево". Пожарът се разпространи на широк фронт, като засегна 20 000 декара гори и други площи.

Най-критична беше ситуацията в селата "Кърпелево" и "Цапарево", където поради риска от разширяване на пожара, беше наложена евакуация на местното население. От "Кърпелево" бяха евакуирани 20 души, а от "Цапарево" - около 80 души. Всички евакуирани са временно настанени в хотел и спортния интернат в град Сандански.

Главният секретар на Министерството на вътрешните работи заяви, че засега няма данни за засегнати къщи, но щетите върху горите и другите природни ресурси са значителни. На мястото на пожара са разположени 23 екипа огнеборци от цялата страна, подкрепяни от множество доброволци, горски служители и френски самолети. Те неуморно работят за овладяване на огъня.

Областният управител на Благоевград, Георги Динев, сподели пред БНТ: "Засегнати са селата 'Кърпелево' и 'Цапарево'. От село 'Цапарево' са евакуирани около 80 души, а от 'Кърпелево' 20 души. Всички са настанени в хотел и в спортния интернат в Сандански. Има верижна техника, която се придвижва към 'Цапарево', друга машина има над 'Кърпелево', правят се просеки с цел да не се разшири пожарът към населените места."

В момента обстановката остава сложна и динамична, като усилията на огнеборците и доброволците продължават с цел овладяване на огъня и защита на населението и имотите. Властите предупреждават жителите в засегнатите райони да следват указанията на службите и да бъдат готови за евакуация при необходимост.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари