Общински съвет - Русе е приел 300 решения

0

Христо Белоев представи отчет за дейността на местния парламент за периода ноември 2023 - юни 2024 година

Председателят на Общински съвет - Русе, акад. Христо Белоев, представи отчет за дейността на местния парламент за периода ноември 2023 - юни 2024 г. по време на 11-ото редовно заседание, състояло се днес. Докладът отразява стремежа към висока прозрачност и откритост в работата на съвета и е съобразен с изискванията на Закона за местното самоуправление и местната администрация, както и на Правилника за организацията и дейността на Общинския съвет.

Основни акценти от отчета

Първото заседание на новоизбрания Общински съвет се проведе на 13 ноември 2023 г. В него бяха определени съставът и разпределението на общинските съветници по постоянни комисии, както и участието им в специализирани органи и смесени комисии, създадени по силата на специален закон или подзаконов нормативен акт. За отчетния период бяха проведени общо 10 заседания, от които 9 редовни и едно извънредно, свързано с приемането на бюджета на общината за 2024 г.

Всички заседания се предаваха пряко по телевизия и общинското радио "Русе", както и на Фейсбук страницата на Общински съвет - Русе. Това осигуряваше максимална прозрачност и възможност за гражданите да следят работата на съвета в реално време.

Постигнати резултати

За периода ноември 2023 - юни 2024 г. бяха приети общо 306 решения, обхващащи всички области на компетентност на местното самоуправление. Постъпиха 47 питания от общински съветници, на които бе отговорено от общинската администрация. По пет теми граждани взеха участие в заседанията на съвета. Общото време за работа на заседанията на Общински съвет - Русе възлезе на близо 44 астрономически часа.

Промени в Закона за местното самоуправление

С Указ № 10 на Президента на Република България беше обнародван Закон за изменение и допълнение на Закона за местното самоуправление и местната администрация, който влезе в сила на 1 февруари 2024 г. С изключение на някои разпоредби, които влизат в сила от 1 юли 2024 г., новият закон предвижда изискване за пряко излъчване на заседанията на Общинския съвет и на постоянните комисии.

След подробен правен анализ беше установено, че Общински съвет - Русе вече изпълнява повечето от новите изисквания. Дневните редове за заседанията се публикуват поне седмица предварително в машинночетим отворен формат и се изпращат до медиите. Заседанията се излъчват в реално време чрез интернет страницата на Община Русе, официалния YouTube канал на съвета и други медийни платформи.

Нови задължения и електронен регистър

С новите изменения на закона се изисква публикуването на протоколи от заседанията на постоянните комисии в отворен формат. Към настоящия момент това изискване се изпълнява. Законът също така предвижда създаването и поддържането на публичен електронен регистър на питанията на общинските съветници и отговорите към тях. В сайта на Общинския съвет - Русе вече е налична секция "ПИТАНИЯ", която отговаря на всички задължителни изисквания.

Бъдещи заседания

Общински съвет - Русе ще продължи своята работа с предстоящи заседания, планирани за:

  • 25 септември 2024 г.
  • 24 октомври 2024 г.
  • 28 ноември 2024 г.
  • 17 декември 2024 г.

Подробна информация и възможност за следене на заседанията могат да бъдат намерени на официалния сайт на Общински съвет - Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    5
    Доктор УНГ
    Какво прави на трибоната нашия виден Доктор на Йордеческите Науки? Не си ли научи урока, да не си вре бубота на работното място? Срам и позор за пенсионерите, избрали вманиачен последовател на Каза Нова.
  • 8
    4
    Необходимост
    Общинският съвет като форма и място за вреждане на партийни храненици на ясла. Защо групите на общински съветници от политически партии и всеки от тях поотделно не представят реалния им принос за решаване на проблеми на града и общината, а не да спекулират с празно говорене, от което не следва нищо, освен писания по медиите. Това трябва да стане изискване, чрез което да обосновават полезността си и инвестираните в издръжката им финансови средства.
  • 17
    3
    Реално
    Ущипахме доста парици от заплати като съветници в Общинския съвет, но най-вече се облажи нашият водач павликенския мазен свински трандафор Ици. Пък и в семейството постигна доста неща снахата уреди в делиорманския унивилает и сина направи там виден млад професор. Скоро той ще замести тейко си на всички позиции като ректор, академик, председател на Общинския съвет и може с тейко си да оглавят междугалактическото академично пространство. Хвала вам всички храненици в Общинския съвет начело с Ици, че усвоявате харно нашите граждански парици 💸. Ашколсун!
  • 15
    2
    Малко статистика
    През 2023 г. населението на Русе е намаляло с 1167 души., т.е. дейността на кмет и съветници е била срещу гражданите.
  • 9
    1
    ОЗАДАЧЕН
    Тоя очилатия бордюр в дясно нон стоп си гледа и си цъка само на телефона!! Алооо Барни Ръбъла направи му забележка, че и на първа линия и грам не го е.е тъпака!! Баааааахти гьонсурата, баааахти умрелия безсмислен общински съвет!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари