Община Русе ще кандидатства с проект за озеленяване на междублокови пространства

1
Пенчо Милков беше упълномощен да извърши всички правни и фактически действия по проекта
Пенчо Милков беше упълномощен да извърши всички правни и фактически действия по проекта Снимка: Dunavmost

Пенчо Милков беше упълномощен да извърши всички правни и фактически действия по проекта

На редовното заседание на Общински съвет - Русе бе прието предложението на общинската администрация за кандидатстване с проект „Подобряване качеството на атмосферния въздух на територията на Община Русе чрез изпълнение на мерки за озеленяване в градска среда (междублокови пространства)“. Проектът, който се финансира по Програма „Околна среда“ 2021-2027 г., е част от Процедура „Зелени мерки в градска среда“. Основната му цел е намаляване на фините прахови частици (ФПЧ10) чрез засаждане на дървесни и храстови видове, които ефективно улавят праховите замърсители.

Кметът на Община Русе, Пенчо Милков, бе упълномощен да предприеме всички необходими стъпки за кандидатстване и реализация на проекта. В рамките на проекта се предвижда също ограничаване на т.нар. „кални петна“ и изграждане на поливни системи в зоните, където ще се осъществи озеленяването.

За целите на проекта вече са идентифицирани конкретни пространства в три от кварталите на Русе: „Чародейка-Юг“ (площ от 31 538 кв. м между блокове 108 и 109), „Чародейка-Север“ (площ от 4 226 кв. м на улица „Зорница“) и „Дружба 1“ (два имота с обща площ от 8 977 кв. м в близост до блок 2). Освен това проектът обхваща и части от булевардите „Липник“, „Цар Освободител“ и „Христо Ботев“.

Проектът ще бъде финансиран с безвъзмездна финансова помощ, като максималната сума за Община Русе е 3,5 милиона лева. Местната администрация ще покрие недопустимите разходи със собствени средства.

Съветниците също така се съгласиха, че Общината ще поеме ангажимента за поддръжка на новоизградената зелена инфраструктура, като се гарантира, че зелените площи ще се запазят и няма да се допуска застрояване в продължение на поне 5 години след завършване на проекта.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    daskal
    Няма да е лошо преди това да изгонят от тревните площи на междублоковите пространства наглеците, които си паркират колите там.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари