Община Русе приема нов план за приобщаване на ромите

2
Планът на Община Русе се фокусира върху шест основни приоритета
Планът на Община Русе се фокусира върху шест основни приоритета Снимка: БТА / Архив

Планът на Община Русе се фокусира върху шест основни приоритета

На 7 март 2024 г. Министерският съвет на Република България одобри Националния план за действие за равенство, приобщаване и участие на ромите за периода 2024-2027 г., в съответствие с Националната стратегия за равенство, приобщаване и участие на ромите 2021-2030 г. В отговор на това, Община Русе разработи свой собствен план за действие, който беше представен от кмета Пенчо Милков и одобрен от Общинския съвет – Русе.

Планът на Община Русе се фокусира върху шест основни приоритета, които имат за цел да интегрират и осигурят равноправие на ромската общност, както и на други уязвими групи в града. Тези приоритети са образование, здравеопазване, заетост, жилищни условия, върховенство на закона и антидискриминация, и култура.

Образование

Приоритетът образование има за цел да осигури качествено и приобщаващо образование за деца и ученици от уязвими групи, включително роми. Това включва ефективен обхват и реинтеграция на децата и учениците в образователната система, осигуряване на приобщаващи учебни условия, повишаване на качеството на образованието и преодоляване на процеси на сегрегация в училища и детски градини. Ролята на образователните медиатори и сътрудничеството между образователните институции и родителите е от решаващо значение за постигането на тези цели.

Здравеопазване

Здравният приоритет има за цел да осигури равен достъп до качествени здравни услуги и да подобри здравословното състояние на ромите и други уязвими групи. Мерките включват подобряване на майчиното и детското здраве, увеличаване на обхвата на ваксинациите, развитие на здравна медиация и намаляване на стигмата и дискриминацията. Здравните медиатори играят важна роля като връзка между ромската общност и здравните институции.

Активиране на безработните

Приоритетът заетост има за цел да подобри достъпа до заетост и активно социално приобщаване на ромите. Мерките включват мотивиране на безработните лица, професионално ориентиране, осигуряване на заетост чрез предприемачество и активиране на безработни в неравностойно положение. Цифровите умения също са важен аспект, който ще помогне на хората да се реализират по-добре на пазара на труда.

Финансово достъпни жилища

Приоритетът жилищни условия има за цел да подобри жилищните условия и прилежащата инфраструктура за ромите и други уязвими групи. Мерките включват осигуряване на финансово достъпни жилища, изграждане на инфраструктура за социални и здравни услуги, реконструкция на социални съоръжения и разширяване на достъпа до вода, електричество и канализация.

Борба с дискриминацията

Приоритетът върховенство на закона и антидискриминация има за цел да гарантира правата на гражданите, да се бори с дискриминацията и да насърчава равнопоставеността. Основните мерки включват повишаване на институционалния капацитет, формиране на култура на равнопоставеност, обучение на полицейски служители относно правата на човека и защита на правата на уязвимите семейства.

Културен живот

И накрая, приоритетът култура има за цел да подобри условията за равнопоставен достъп до обществения културен живот, да съхрани и популяризира ромската култура и да насърчи междукултурния диалог. Целта е да се създадат сплотени и приобщаващи общества и да се борим с езика на омразата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    28
    до 26
    Не, Върбан приобщи Нунев, а сега и Пенчо. То на Пенчо едната му заместничка е мангалка.
  • 0
    27
    Спонсор
    Колко пъти съм карал покрай БРАУНАУ и не отидох да поднеса цветя на къщата на един ВЕЛИК ЧОВЕК!
  • 4
    26
    Планът на Община Русе -...
    Върбан приобщи ли го Нунев?
  • -1
    25
    Спонсор
    90- та всичките РУСЕНСКИ КУРВИ, с които преспаха войниците от двете казарми в града, събираха подписи на АЛЬОША! ФАКТ! С очите си ги видях! В БРП не можеше да пътуваш на запад, ако не си доносник! Нормални те ходеха само до ИЗМАЙЛ! Ще ме обори ли някой от влашките доносници?
  • 0
    24
    Спонсор
    Да ви ЕПМ, легнали червени доносници, събудили се сини и жълти педераси! При Живков мангустите ходеха на училище и занаят в казарм ата вземаха! Най мръсния, корумпир ан и ДОНОСНИЧЕСКИ град в КОЧИНАТА!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари