Община Русе предлага промени във финансирането на спортните клубове

0
Минимум 3% от местните приходи ще се отделят за спорт
Минимум 3% от местните приходи ще се отделят за спорт Снимка: Община Русе / Архив

Минимум 3% от местните приходи ще се отделят за спорт

Община Русе предлага нова наредба за финансово подпомагане на спортните клубове.

Кметът на Община Русе, Пенчо Милков, внесе предложение в Общинския съвет за приемане на нова Наредба за условията и реда за финансово подпомагане на спортни клубове и спортни дейности в общината. Инициативата идва след решение на Общинския съвет от 25 януари 2024 година за създаване на нов ресор, отговарящ за спорта и младежките дейности, както и на нова дирекция "Спорт и младежки дейности" в структурата на общинската администрация.

Основната цел на новата наредба е да осигури прозрачност, публичност и отчетност при финансирането на спортните клубове и дейности в Русе. Тя предвижда средствата за финансово подпомагане да бъдат не по-малко от 3% от имуществените и други данъци и неданъчните приходи за местни дейности, като се изключат някои целеви приходи.

Наредбата въвежда нова формула за определяне на финансирането на колективните спортове, която обвързва подпомагането с постиженията на клуба за предходната година. Освен това, тя отразява и новия Регламент на Европейската комисия относно минималните помощи, който увеличава максималния размер на помощта до 300 000 евро.

Средствата ще се разпределят в няколко раздела: ученически и масов спорт, състезания под егидата на Община Русе, развитие на спортните клубове, организиране на мащабни спортни прояви, награди и други дейности по спорта. Предвижда се и 10% резерв, който ще се разходва след 31 октомври на съответната година.

Кметът Пенчо Милков подчертава, че новата наредба ще улесни процедурата при кандидатстване за публични финансови средства от спортните клубове и организатори, както и ще осигури коректност и навременност при отчитане на разходваните средства.

Общинският съвет предстои да разгледа и гласува предложението за новата наредба, която ще замени действащата от 2017 година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари