Община Русе получи приз от „Глобални библиотеки – България"

0
Медии, институции и дарители получиха признание за подкрепа на библиотеките
Медии, институции и дарители получиха признание за подкрепа на библиотеките Снимка: БТА / Минко Чернев

Медии, институции и дарители получиха признание за подкрепа на библиотеките

В рамките на форума „Библиотеките днес" Фондация „Глобални библиотеки – България" (ФГББ) проведе своята осма церемония по връчване на годишните награди. Събитието отличи ключови фигури и организации, допринесли значително за развитието и популяризирането на библиотечната дейност в страната.

Медийно признание за национални и регионални гласове

Сред отличените в медийната сфера се открояват две имена. В категорията за национална медия, наградата бе присъдена на „Нова нюз" за предаването „Социална мрежа" с водещ Милена Янинска. На регионално ниво, признание получи радио „Русе" за неговия принос в отразяването на библиотечни инициативи.

Община Русе - пример за институционална подкрепа

Призът за публична институция бе връчен на община Русе, отличавайки нейната последователна политика в подкрепа на библиотечното дело и културното развитие в региона.

Индивидуално дарителство с голямо въздействие

Евгения Владимирова получи специалното отличие за спомоществовател „Снежана Янева". Нейната щедрост и подкрепа към регионалната библиотека „Партений Павлович" в Силистра бяха високо оценени. Михаил Бояджиев, председател на управителния съвет на ФГББ, изрази своето възхищение: "За мен е чест да връча тази награда на името на Снежана Янева – жената, която ме доведе в това общество на култура, на развитие. И съм благодарен, че сега виждам как това се развива".

Министерство на културата приветства усилията на библиотечната общност

Амелия Гешева, заместник-министър на културата, подчерта важността на човешкия фактор в развитието на библиотеките: "Ако слоганът на форума днес е бил „Библиотеките днес", то предполагам, че в хода на дискусиите всички вие, присъстващи на форума, сте си дали сметка, че библиотеките са това, което са, благодарение на хора като вас". Тя изрази благодарност към библиотечните работници за тяхната всеотдайност и професионализъм.

Експертна комисия с поглед към бъдещето на библиотеките

Наградите бяха присъдени от комисия с председател доцент Георги Лозанов - директор на дирекция „ЛИК" в БТА, и членове - професор Владимир Атанасов, Георги Константинов, Снежана Йовева и Спаска Тарандова - изпълнителен директор на ФГББ.

Доцент Лозанов отбеляза тенденцията за намаляване на номинациите, но подчерта необходимостта от по-силно присъствие на библиотеките в публичното пространство. Той изрази увереност в бъдещото възраждане на интереса към библиотеките като центрове на задълбочено четене и развитие на идеи.

Призив за продължаващо партньорство

Спаска Тарандова, изпълнителен директор на ФГББ, акцентира върху ключовата роля на библиотеките в развитието на местните общности: "Благодаря ви, че вие сте лидери на библиотеките по места, лидери на местните си общности и това, за което трябва да продължаваме да работим в партньорство е устойчивото развитие на местните общности".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари