Община Русе: Няма спирка с наименованието „Героите на Украйна“

2
В "Гугъл Мапс" спирка „Найден Киров“ е преименувана на спирка „Героите на Украйна“
В "Гугъл Мапс" спирка „Найден Киров“ е преименувана на спирка „Героите на Украйна“ Снимка: Google Maps

В "Гугъл Мапс" спирка „Найден Киров“ е преименувана на спирка „Героите на Украйна“

В последните дни в Община Русе се разрази спор относно имената на спирки от обществения градски транспорт, отразени в "Гугъл Мапс". Според информация, подадена от русенски граждани, имената на две спирки по булевард „Липник“ са били променени в онлайн картата, без това да е било официално оповестено или одобрено от местната власт.

Въпросът бе разгледан на заседанието на Общински съвет – Русе на 27 юни 2024 година, когато председателят на групата общински съветници от ПП „Възраждане“ в ОбС – Русе, Мариян Димитров, отправи питане към кмета на Община Русе, Пенчо Милков. Темата на питането бе „Относно променени имена на спирки от обществения градски транспорт“.

Разминавания между Община Русе и "Гугъл Мапс"

Според Димитров, граждани на Русе са открили, че спирка „Петър Караминчев“ е била преименувана на спирка „Етернит“, а спирка „Найден Киров“ на спирка „Героите на Украйна“ в "Гугъл Мапс". В същото време, отговорът от Община Русе, предоставен по официален ред с входящ номер 06-01-166 от 24 юни 2024 година, категорично отрича съществуването на такива имена на спирки в града.

Официална позиция на Община Русе

От Община Русе информираха, че на територията на града няма и никога не е имало спирки с посочените имена. Въвеждането на Автоматизираната система за градски транспорт е гарантирало, че всички спирки са упоменати със съществуващите имена и не са извършвани промени. Списъкът с официалните имена на спирките е достъпен на интернет страницата на Община Русе, в раздел „За граждани“, меню „Транспорт“ и подменю „Разписания на публичен транспорт“.

Ролята на "Гугъл Мапс" и отговорността на Община Русе

Община Русе не администрира информации, публикувани в "Гугъл Мапс" или други външни сайтове, и не носи отговорност за съдържанието на тези платформи. Това бе ясно изразено в отговора на кмета Пенчо Милков към председателя на групата общински съветници от ПП „Възраждане“. Местната власт носи отговорност единствено за информацията, публикувана на своята интернет страница.

Граждански инициативи и въпроси към кмета

След като установиха разминаванията в "Гугъл Мапс", трима граждани на Русе изпратиха предложения за редакция на имената на спирките и отзиви за неверността на посочените имена. Те получиха любезен отговор от оператора на "Гугъл Мапс" с благодарност за приноса им и уверение, че редакциите се преглеждат, което обаче продължава повече от месец.

Мариян Димитров зададе следните въпроси на кмета Пенчо Милков:

  1. Подавали ли са Община Русе или „Общински Транспорт Русе“ ЕАД искане за смяна на името на спирка „Петър Караминчев“ с името „Етернит“ и на името на спирка „Найден Киров“ с името „Героите на Украйна“?
  2. Какви мерки ще вземе Община Русе за възстановяване на истинските имена на тези спирки в "Гугъл Мапс"?
  3. Каква е вероятността да се събудим някой ден и да прочетем в "Гугъл Мапс", че вече не живеем в град Русе, а в град „Влодимир Зеленски“ и какви са възможностите за контрол на достоверността на имената на улиците и на имената на други общински обекти, записани в "Гугъл Мапс"?

Спорът около имената на спирките в Русе подчертава важността на точността на информацията в публичните онлайн платформи и необходимостта от сътрудничество между гражданите и местните власти за гарантиране на достоверността на тази информация. Важно е гражданите да бъдат информирани и да имат доверие в официалните източници на информация, като същевременно се насърчава активното участие в коригирането на грешки в публичните данни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    25
    Кондю
    Почакайте героите на осраина зелю и крантата му с бугатито да свършат като Чаушеско и циганката и тогава сменете името на русито с зельовград.
  • 3
    24
    Деян
    Всъщност никаква история не съм чел,в училището за умствено изостанали ни учеха как да пишем докъмто 18 годишна възраст.Затова и съм си съчинил такава глупост дето само за смях станах....баси,аз съм почти толкова тъп колкото дъртия травестит Путин Хуйло....не знаех че това е възможно
  • 0
    23
    Куролап Зеленски
    От май месец съм нелигитимен,всъщност никаква роля не изпълнявам освен на жалък просяк.В момента се моля на чичко Орбан да ми даде акъл как да не ме обесят на някой уличен стълб.Май ше трябва да лапам пишката на Путин много пъти,дано ми се размине обесването.Чувам че тук пишел един дърт травестит Путин Хуйло,толкова смърдял,че дори тираджиите от анадола ги било гнус от него....дали да не го използвам като биологично оръжие срещу руснаците ?
  • -9
    22
    Олодимир еленски
    Забраних буквите V и Z в цялата вселена,гугълмугъл слава чичко Путин.
  • -7
    21
    Хаха
    К.р за усраина
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Брато, излез. Чакам те долу!
- Не мога, брат! У нас е ад!
- Айде, като заспи сатаната, ела да пием по бира!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари