Община Любимец обяви частично бедствено положение

0
В Родопи се разгоря низов пожар в борова и смесена гора
В Родопи се разгоря низов пожар в борова и смесена гора Снимка: Архив

В Родопи се разгоря низов пожар в борова и смесена гора

Частично бедствено положение беше обявено в района на село Дъбовец, община Любимец, поради избухнал пожар, който заплашва да обхване значителна площ от горски масиви. Кметът на общината Анастас Анастасов потвърди информацията, като разясни, че инцидентът е станал в Източните Родопи и се налага спешна реакция от страна на властите.

По думите на Анастасов, огънят е тръгнал от къща в село Дъбовец, чийто собственик е задържан за разпит и обяснения. Пожарът бързо се е разпространил към западната част на селото, достигайки посока към село Малки Воден и на юг към язовир "Ивайловград". Горят предимно борова и смесена гора, а към момента пожарът е низов, уточни Анастасов.

На място са изпратени около 50 огнеборци, които се борят с огнената стихия. Областният управител на Хасково, Мехмед Атаман, също потвърди за инцидента и добави, че в гасенето на пожара са включени пет пожарни команди. Въпреки усилията, гасенето се затруднява поради силния вятър и пресечения терен, което създава допълнителни предизвикателства пред пожарникарите.

Това не е първият път, когато районът на село Дъбовец е засегнат от пожар. В края на юли миналата година огнената стихия бушуваше в същия регион, което наложи обявяването на бедствено положение. Борбата с огъня тогава продължи близо седмица, а в нея се включиха и военнослужещи, които помогнаха за овладяването на ситуацията.

По-рано днес шест екипа пожарникари успяха да овладеят пламнали сухи треви край град Хасково, което доведе до временно затваряне на пътя Е-80 поради силно задимяване.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари