Обновяват енергийната мрежа за по-лесен пренос на ток на Балканите

1
Подписаха предпроектното проучване за коридор Изток-Запад
Подписаха предпроектното проучване за коридор Изток-Запад Видео: NOVA

Подписаха предпроектното проучване за коридор Изток-Запад

На церемонията присъстваха премиерът Димитър Главчев и посланикът на САЩ Кенет Мертен.

Американската агенция за търговия и развитие и Електроенергийният системен оператор (ЕСО) подписаха контракт за безвъзмездно финансиране в размер на близо 1,5 милиона долара за предпроектното проучване на енергиен коридор Изток – Запад. Проектът, иницииран от ЕСО, е финансиран от САЩ и има за цел да свърже електропреносните мрежи на Турция, България, Гърция, Северна Македония, Косово, Албания и Черна гора, с възможност да достигне и до Италия.

Проект за зелена трансформация

Предпроектното проучване е ключова стъпка към подобряване на трансграничния преносен капацитет и възможността за обмен в реално време на енергия, произведена от възобновяеми източници в региона. Това е от решаващо значение за ефективното оползотворяване на зелената енергия и изпълнението на целите, свързани с декарбонизация и зелена трансформация.

„За мен е голяма чест да съм тук, където имаме 1,5 милиона долара грант. Това ще е много голям проект, който ще включва осъвременяване на мрежата. Целта е да има повече енергия от възобновяеми енергийни източници, да имаме по-добра мрежа“, посочи Н.Пр. Кенет Мертен, съобщава NOVA.

Значение за региона

Проектът за енергийния коридор Изток – Запад е още един успешен етап от ползотворното сътрудничество и развитие на взаимоотношенията между България и САЩ. Той ще допринесе за повишаването на енергийната сигурност не само на България, но и на целия регион.

„След реализирането на този проект, ние постигаме повишаване на енергийната сигурност, не само на България, а и на целия регион“, коментира енергийният министър Владимир Малинов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари