Облекченият достъп до ЯМР увеличи значително броя на изследванията

0
Броят на изследванията надхвърля 8000 месечно
Броят на изследванията надхвърля 8000 месечно

Броят на изследванията надхвърля 8000 месечно

Рекорден брой изследвания с ЯМР, поети от здравната каса през 2024 година.

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) отчита съществен ръст в броя на финансираните изследвания с ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) през 2024 година. За първите осем месеца на годината са извършени 53 671 изследвания в извънболничната помощ, което се доближава до общия брой за цялата 2023 година, според данни, предоставени от институцията пред вестник "Сега".

Премахване на бюрократичните пречки

В началото на 2024 година бе въведена съществена промяна в достъпа до това високоспециализирано изследване чрез премахване на разрешителния режим. До този момент процедурата изискваше специалистите от извънболничната помощ да подават заявления към НЗОК, да изчакват одобрение и връщане на направлението, преди да могат да назначат образното изследване.

Статистически данни показват значителен ръст

Статистиката разкрива, че през 2024 година няма месец с по-малко от 6100 изследвания, като през юли броят им достига върхова стойност от 8135. Сравнителният анализ показва 54 процента увеличение за първите осем месеца на 2024 година спрямо същия период на 2023 година, въпреки че облекченият режим не е влязъл в сила от началото на януари.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

В България да имаш проблем с алкохола означава, да ти свърши пиенето!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари