НЗОК откри 671 несъществуващи болнични легла

0
„Виртуална болница“ разкрива възможно източване на средства
„Виртуална болница“ разкрива възможно източване на средства

„Виртуална болница“ разкрива възможно източване на средства

Своеобразна виртуална болница, съставена от 671 несъществуващи болнични легла, е била открита в електронната система на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Тези фантомни легла са били регистрирани в 20 области на страната, като се намират както в частни, така и в държавни и общински болници. Откритието повдига сериозни въпроси за евентуално източване на средства от бюджета на здравната каса, която през тази година е предвидила над 3,5 милиарда лева за болнична помощ.

Съмнителни договори и възможности за злоупотреба

Според информацията, договорите на болниците със Здравната каса включват около 50 000 болнични легла. Всеки договор се въвежда ръчно в електронната система от служителите на районните здравни каси, което създава предпоставки за грешки или дори умишлени манипулации. Временният управител на НЗОК, проф. Момчил Мавров, е разпоредил мащабна проверка за съответствието между въведените данни и реално сключените договори. Именно тази проверка е установила, че 671 от леглата са несъществуващи, а техният брой варира в зависимост от големината на касата в съответната област.

В по-големите каси има повече несъществуващи легла, в по-малките каси – по-малко. Има болници с по 15-20 легла в повече. Повечето легла създават възможности за отчитане на по-голям обем дейност“, заяви проф. Мавров.

Особено тревожен е фактът, че 118 от тези фантомни легла са регистрирани като интензивни и са разпределени в шест болници, които нямат отделения за реанимация. Клиничните пътеки, свързани с интензивната медицина, са едни от най-скъпоплатените от Здравната каса, което поражда съмнения за умишлено надуване на разходите.

Очакват се резултати от разследването

Въпреки установените нередности, все още не е ясно дали болниците с тези виртуални легла са получавали пари за дейности, които не са извършвали. „Ще намерим начин да докажем дали и каква дейност в повече е извършена върху тези виртуални легла. Една болница с около 600-700 легла заработва годишно около 50-60 до 100 милиона лева в зависимост от клиничните пътеки и процедури, които изпълнява“, подчерта проф. Мавров пред БНТ.

В ход са допълнителни проверки, които трябва да установят кой, кога и защо е въвел тези несъществуващи легла в системата на Здравната каса. Управителят на НЗОК е уверил, че предприетите мерки вече са довели до премахване на нередностите, като целта е да се предотвратят по-големи щети за касата.

Други случаи на злоупотреби

Паралелно с този случай, касата е прекратила и договора си със столична аптека, която е заподозряна в източване на над милион и половина лева. Според проф. Мавров, сигналите са дошли от притежатели на разрешение за употреба, които твърдят, че не са извършвали търговска дейност с въпросните търговци на дребно, които от своя страна са снабдявали аптеката с медикаменти.

Недостиг в бюджета на Здравната каса

През тази година в бюджета на касата се очертава недостиг на средства за лекарства и болнични услуги, който може да достигне до 300 милиона лева. Възможните решения за преодоляване на този недостиг включват разблокиране на резерви, увеличаване на приходите от здравни вноски или преразпределяне на средства. До септември Надзорният съвет на касата ще реши кой от тези варианти ще бъде приложен.

Този случай разкрива сериозни проблеми в управлението на здравната система и потенциалните злоупотреби с обществените средства. Призивите за по-строги контролни механизми и прозрачност в работата на здравните институции са по-актуални от всякога.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    2
    ...
    Колко са в медика ?
  • 2
    1
    345
    Абе, не ви ли омръзна да крадете бе и то готови бюджетни пари, ей, гнилия ви евроатлантизъм задмина тоталитарния соц, но спасението е едно, физическо унищожение, друг начин вече няма......
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари