Няма да спират движението на Дунав мост по време на ремонта

2
Това уточнение направи АПИ
Това уточнение направи АПИ Снимка: БТА

Това уточнение направи АПИ

Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) обяви, че основният ремонт на Дунав мост при Русе ще започне на 10 юли и ще се извършва без спиране на движението, като съоръжението няма да бъде затваряно. Това уточнение идва в отговор на разпространени неверни твърдения в румънските медии, като целта е да се гарантира точното и коректно информиране на всички пътуващи.

Според АПИ, актуална информация за временната организация на движението и ремонтните дейности може да бъде намерена в специалната секция „Информация за ремонта на Дунав мост“ на интернет страницата на агенцията. Пресцентърът на АПИ ще предоставя регулярни актуализации за ремонта и ще бъде на разположение за допълнителни въпроси и уточнения, с цел точното информиране на пътуващите.

Организация на ремонта

Строителните работи ще се извършват всекидневно по 10-12 часа на ден, през светлата част от денонощието, в зависимост от спецификата на изпълняваните дейности. Работният процес ще бъде организиран по начин, който да позволи поетапно преминаване на превозните средства двупосочно в платното, в което не се работи. Планирано е ремонтните дейности да се извършват в шест етапа.

В първите два етапа ще се извърши основният ремонт на естакадата на съоръжението на българска територия. За тази цел ще бъде затворен участък с дължина около 400 метра. Първо ще бъде ограничено движението в лентата за вход в България, а след това – за изход в посока Румъния. Прогнозният срок за изпълнение на ремонтните дейности в този участък е около четири месеца и половина за всяка от лентите.

Регулиране на трафика и безопасност

За по-добра организация на движението, регулирането на трафика ще се извършва с адаптивна светофарна уредба, която ще може да се премества и разполага в съответната част на моста, която се ремонтира. Габаритът и височината на съоръжението не позволяват безопасна работа през нощта, а опазването на живота и здравето на пътуващите и на строителите е приоритет. Ако изпълнението на някои дейности може да се извърши безопасно през тъмната част на денонощието, това ще бъде направено.

История и значимост на Дунав мост

Дунав мост, част от път I-2, е с обща дължина 1,057 км на българска територия. От въвеждането му в експлоатация през 1954 година, досега основен ремонт не е извършван. Последните значими работи включват укрепване на фугите преди повече от 22 години и подмяна на хидроизолацията и асфалтовата настилка през 2011 година. Техническият проект за ремонта предвижда цялостна подмяна на асфалтовите пластове, панели, хидроизолация, нови ограничителни системи и маркировка.

Комуникация с румънските власти

АПИ няколко пъти е уведомявала посолството на Румъния в София за предстоящия ремонт през тази година. Румънските власти бяха информирани в поредица от срещи и писма за предстоящите строителни дейности, както и за извършените аварийни ремонти на настилката на Дунав мост през месеците май и юни 2024 година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Брато, излез. Чакам те долу!
- Не мога, брат! У нас е ад!
- Айде, като заспи сатаната, ела да пием по бира!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари