Ново проучване: КОВИД-19 е тръгнал от пазара в Ухан

0
COVID-19 е тръгнал от енотовидни кучета, циветки и бамбукови плъхове
COVID-19 е тръгнал от енотовидни кучета, циветки и бамбукови плъхове

COVID-19 е тръгнал от енотовидни кучета, циветки и бамбукови плъхове

Нови доказателства подкрепят теорията за произхода на КОВИД-19 от пазара в Ухан.

Международно проучване, публикувано в престижното научно списание "Cell", предоставя нови и убедителни доказателства в подкрепа на хипотезата, че пандемията от КОВИД-19 е започнала от пазара за диви животни в китайския град Ухан в края на 2019 година. Изследването се основава на задълбочен анализ на над 800 проби, събрани от различни повърхности и локации на пазара, включително сергии за продажба на диви животни и канализационната система.

Въпреки че почти пет години след появата на новия коронавирус SARS-CoV-2 международната научна общност все още не е постигнала пълен консенсус относно неговия произход, това ново проучване значително укрепва теорията за предаване на вируса от животни на хора.

Флоранс Дибаре, изследовател от френския Национален център за научни изследвания и съавтор на проучването, обяснява: "Нашето проучване потвърждава, че в края на 2019 година на този пазар са присъствали диви животни, принадлежащи към видове като енотовидни кучета и цивети. И че тези животни са присъствали в югозападния край на пазара, който също така се оказва район, в който са открити много следи от вируса SARS-CoV-2, причиняващ КОВИД-19".

Изследователите са анализирали проби, събрани през януари 2020 година, непосредствено след затварянето на пазара. Въпреки че с наличните данни не може да се потвърди със сигурност дали самите животни са били заразени, присъствието на потенциални междинни преносители на вируса в непосредствена близост до области с висока концентрация на вирусни частици е силно показателно.

Това проучване е особено значимо, тъй като досега присъствието на тези видове животни на пазара в Ухан е било оспорвано, а доказателствата са се ограничавали до фотографски материали и предишни проучвания, описващи продаваните там животни.

Въпреки че теорията за произхода на вируса от пазара в Ухан има повече поддръжници сред научната общност, все още съществува и алтернативната хипотеза за изтичане на вируса от лаборатория в града, където се провеждат изследвания върху подобни вируси.

Това ново проучване предоставя ценна информация в продължаващите усилия за разкриване на произхода на КОВИД-19, но подчертава и необходимостта от по-нататъшни изследвания за окончателно изясняване на въпроса.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари

  • Мухахахахаха
    Майка ти да еба курва комунистическа ебана в гъза насран да еба в устата да еба - ще ядеш лайна бе,курво вмирисана...
  • ...
    Кръвожадните еврюги вилнеят, колят и бесят ! Никой не казва и копче. Но укронацистите са представяни за жертви, въпреки че са...
  • Фъй дъ РФ
    Ебаният в гъза комунистически хуйолап вече и от името си се отрича,сигурно ще се казва вече минетчо хахаха
  • Учуден
    Не съм учуден,че ебаната в гъза и устата комунистическа курва пак се прави на мъж,явно кремълските цигани са му се изредили...
  • Райчо
    При положение, че тираджията отнася 2 автомобила в лявата лента, за какво се бави толкова този съд ?!?!?! Ясно е като бял ден...