Нови сигнали срещу членове на Обществения съвет за Националната детска болница

0
Първият сигнал е към ДАНС и на разпити са привикани всички членове на Съвета
Първият сигнал е към ДАНС и на разпити са привикани всички членове на Съвета

Първият сигнал е към ДАНС и на разпити са привикани всички членове на Съвета

В началото на тази година частното дружество "Търговска лига" подаде сигнал до ДАНС, касаещ дейността на Обществения съвет за изграждане на Националната детска болница. Това се оказа първият от няколко последователни сигнала, насочени срещу членовете на този съвет.

През юни всички членове на Съвета бяха извикани на разпити, след като ДАНС получи сигнал, според който съветът е превишил правомощията си, като е поискал от премиера Димитър Главчев да спре инвестиционния проект на "Търговска лига". След внимателно разглеждане на случая, прокуратурата отказа да образува производство, като се позова на правото на свободно изразяване на всеки гражданин.

Междувременно, от NOVA научиха, че нови сигнали вече са подадени срещу двама от членовете на Съвета. Тези сигнали, насочени към Комисията за противодействие на корупцията, не са свързани директно с работата на Съвета. Все още не е ясно кой е подателят на тези нови сигнали.

През юни 2024 година, Надежда Цекулова, адвокат Мария Шаркова и останалите членове на Обществения съвет бяха изненадани от обаждания от служители на ДАНС. „Човек и добре да живее, един ден му звънят от ДАНС, отбеляза адвокат Шаркова в пост във Facebook. Надежда Цекулова също изрази своето възмущение в социалните мрежи, наричайки ситуацията опит за сплашване.

След повече от два месеца на разследвания, Софийската градска прокуратура реши да не образува производство по подадените сигнали, включително тези на "Търговска лига" и премиера Димитър Главчев, свързани с проекта за Многопрофилна болница „Мама и аз“ в София.

„Имаше поредица от платени публикации в различни медии, които ни обвиняват, че възпрепятстваме модерното здравеопазване и настояваме за комунизъм в детското здравеопазване”, подчерта Цекулова. Тя допълни, че заедно с адвокатите, с които се консултира, са направили опити да изискат информация за броя и съдържанието на подадените срещу тях сигнали, но отговорите от прокуратурата не са категорични.

Въпреки настоятелните опити на NOVA за коментар от страна на "Търговска лига", дружеството отказа да даде изявление. В писмо до медията те заявиха: „Съдебни и други правораздавателни актове не коментираме! Всички наши права са запазени и гарантирани от закона.”

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Аз
    Всячески ги притискат , за да се оттеглят.С непрестанен тормоз.Парите са над всичко и всички.Истина, справедливост , кога са били налице.Стреля се подло, от тъмното, иди доказвай, че имаш право на мнение.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари