Нови правила за отсъствията в някои гимназии в София разгневиха родителите

0
Искат подписи и на двамата родители върху заявлението за отсъствие по семейни причини
Искат подписи и на двамата родители върху заявлението за отсъствие по семейни причини

Искат подписи и на двамата родители върху заявлението за отсъствие по семейни причини

Нови правила за отсъствия по семейни причини изненадаха родители в някои от елитните гимназии в София, съобщи „Телеграф”. Според Постановление №50 от 13 март тази година, учениците вече могат да отсъстват до 15 дни по семейни причини, което е увеличение в сравнение с предишния лимит от 10 дни. Максималният брой последователни дни, които могат да бъдат използвани наведнъж, е 5.

Заявления и подписване

Родителите трябва да подадат заявление до класния ръководител, ако е възможно преди отсъствията. Някои училища предлагат готови бланки за заявления, докато други изискват молба в свободен текст. Досега се изискваше подпис само от един от родителите, както е стандартната практика за всички останали документи, като състезания и екскурзии.

Вътрешни правила

От новата учебна година обаче, някои училища въвеждат ново изискване – заявленията за отсъствия по семейни причини да бъдат подписани и от двамата родители. Това изискване е било съобщено на родителските срещи, но липсва официален документ, който да го потвърждава, като училищата се позовават на вътрешни правила.

Случаи на раздяла

Тази нова политика предизвиква недоволство сред родители, особено при разводи или раздели, когато единият родител е в неизвестност или не се грижи за детето. По изключение се представят документи, които доказват кой от родителите има родителски права, и в тези случаи се допуска само един подпис, заедно с подписа на детето, ако е навършило 14 години.

Реакции на родителите

Родители с разделени отношения или живеещи в различни държави коментират, че правилото е абсурдно. Някои дори планират да подпишат празни бланки, които да използват при нужда, а други обмислят подправяне на подписите на отсъстващите партньори. За да избегнат бюрокрацията, някои родители обмислят и фалшиви медицински бележки.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари