Нови наказания за крадците на коли

0
Подготовката за кражба също се криминализира
Подготовката за кражба също се криминализира Видео: bTV

Нови наказания за автоджамбазите предвиждат законови промени, написани след изрично разпореждане на премиера Бойко Борисов, предаде bTV.

Те предвиждат кражбата на кола да се наказва със затвор от 1 до 10 години.

През март, премиерът нареди на МВР и правосъдното министерство да поправят закона: „Знаковите крадци вече са като директори – влиза с лаптопа, пали колата и слиза. Влиза шофьорът, който вече и да го хванат, той е никому неизвестен. Поема цялата вина, почват да го съдят. И законът им го позволява това”!

Така шофьорите – като тези, които скачат като акробати в джипа, който крадат, често се разминаваха само с глоби до 3000 лева. Сега обаче ще отиват в затвора за 3 години.

„Смятаме, че самият сигнал, че ще бъде по-тежко наказуемо едно такова престъпление и няма да може да се налага глоба, също би допринесло за намаляването на този вид престъпление”, коментира зам.-министърът на правосъдието Евгени Стоянов.

Нови наказания за автоджамбазите предвиждат законови промени, написани след изрично разпореждане на премиера Бойко Борисов. Те предвиждат кражбата на кола да се наказва със затвор от 1 до 10 години.

Адвокатите обаче не виждат особен смисъл в поправките. „Проблемът е, че политическата воля системно преодолява мнението на експертите. Основната институция, която претендираше за тези промени беше МВР. И министър-председателят, разбира се... Даже идеята е негова, защото очевидно за него беше трудно да направи разлика между кражбата с цел ползване и кражбата с цел усвояване на МПС”, коментира адв. Людмил Рангелов.

Криминализира се и подготовката за кражба, защото именно с крадени коли се правят грабежи, отвличания и покушения.

Източник: bTV
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари

  • Наблюдател
    Комедианти от първата снимка, за три години постигнахте "огромен успех", успяхте да съсипете граденото с много труд, усърдие...
  • Ихууу
    Бесарабския хуйсмук мухахахахаа се прави на българин ама е долен цигански гейтак и куросмук като Путин!
  • Българин
    Всички истински българи казваме кур за Говнояд Путин и неговите слуги от Палестина, да им еба путката майна! Слава на народа...
  • Мухахахахаха
    Бесарабският хуйолап мартинчо пак се прави на българин с коментар 2 а всъщност е циганин куролап мухахахахаа
  • Българин
    Всички истински Българи казваме КУР за ИЗСраел - слава на народа на Ливан и смърт за слугите на ционизма!