Новград почете паметта на националните герои Хаджи Димитър и Стефан Караджа

2
156 години от подвига на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа отбелязаха с тържествена церемония
156 години от подвига на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа отбелязаха с тържествена церемония Снимка: Областна администрация - Русе

156 години от подвига на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа отбелязаха с тържествена церемония

С тържествена церемония пред Мемориала на загиналите във войните за освобождение и национално обединение на България в село Новград тази вечер беше отбелязана 156-ата годишнина от преминаването на река Дунав и стъпването на българския бряг на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Сред дошлите да отдадат почит към националните герои бяха областният управител на Русе Драгомир Драганов, народният представител от ГЕРБ - СДС Георги Кръстев, кметът на Община Ценово д-р Петър Петров, както и председателят на Общинския съвет Георги Георгиев.

Речите на официалните гости

Тяхното дело е еталон за държавническо поведение и обществена отговорност. Те изминаха своя страшен, но славен път от Дунавския бряг до предизвестената си геройска смърт, водени от копнежа за свободна България и гнева от петвековната тирания. Те ни дават пример и днес какво означава не само да обичаш своята родина, но и да си готов на всичко, за да има тя бъдеще. Именно затова ние сме длъжни да съхраним техния завет. Те ни учат и на още едно много важно нещо, че обществената енергия не трябва да се влага в охулване на личности или цели, а в единение и повеждане към национално благоденствие,” заяви областният управител Драгомир Драганов.

Кметът на Община Ценово, д-р Петър Петров, също отправи думи на признателност към героите: „Ние трябва да се гордеем, че сме потомци на несломимия дух на Кубрат и Аспарух, на златния век на Симеон, на заветите на Ботев и Левски, на подвига на хилядите знайни и незнайни борци, отдали най-свидното – живота си за свободата и независимостта на нашето отечество, че през вековете сме запазили българския дух в сърцата си. И днес 156 години след подвига на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа ние се прекланяме пред саможертвата на тези мъже. Това е не само повод за национална гордост, а и признание към българския дух, непомръкнал през вековете на турското робство.”

Цветя в знак на признателност

В знак на признателност към делото на отдалите живота си за страната, областният управител и официалните гости положиха цветя пред Мемориала в Новград. Паметникът бе открит на 16 юли 2021 година, като на четири черни мраморни плочи със златни букви са изписани имената на 45 християни и мюсюлмани на възраст между 20 и 60 години, оставили своите кости по чужди поля и паланки в името на отечеството. Паметникът увековечава подвига на 37 достойни мъже, прославили родината по време на Първата световна война, трима в Междусъюзническата, четирима в Балканската и един във Втората световна.

Спомени и емоции

Програмата завърши с тържествена заря, като в събитието участваха и представители на Регионален клуб „Традиция” – Русе. Те, облечени в четнически униформи, представиха различни видове хладно и огнестрелно оръжия. Застанали на почетна стража, представителите на „Традиция” отправиха и огнен залп в памет на загиналите за свободата на родината. Честването на датата включваше и концерт с най-обичаните народни песни. В него се включиха децата от местното основно училище „Ангел Кънчев” и фолклорен танцов ансамбъл „Найден Киров”.

Историята зад събитието

През 1868 година формираната чета на Хаджи Димитър и Стефан Караджа тръгва от румънското село Петрушан край Гюргево, прекосява Дунава край село Вардим и влиза в България в опит за вдигане на общонародно въстание. За три дни четниците влизат в три боя с башибозуци и редовна войска. Успяват да отблъснат атаките, въпреки че врагът ги превъзхожда по численост. На 9 юли, близо до село Вишовград, Търновско, биват атакувани от 4-хилядна армия. На моменти се стига до ръкопашен бой с многочисления враг и броят на боеспособните четници намалява до 85 човека. На 13 юли достигат до село Дебел дял, където оставят ранените. Останалите успяват да достигнат Стара планина, като група от 14 – 15 човека изостава и се отделя. Последните тридесетина души, начело с Хаджи Димитър на 18 юли 1868 година стигат връх Бузлуджа, където са обградени от редовни турски части в състав около 700 човека. Сражението продължава повече от три часа, на остатъците от четата са нанесени тежки загуби, в яростния бой е убит и Хаджи Димитър. Оцелелите десетина четници правят опит да пробият кордона на турските войски, но от тях се измъкват само четирима човека. Войводата Стефан Караджа умира на 31 юли от раните си в затвора.

Домакини на събитието бяха кметът на Кметство Новград Диана Копчева и кметът на Община Ценово д-р Петър Петров. Сред гостите бяха кметове на съседни населени места, бившият областен управител Йордан Борисов, представители на държавни институции, началникът на гарнизона и командир на Военно формирование 32420 подполковник Павлин Илиев, както и офицери от Регионалния съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва (РСОСЗР) заедно с техния председател о. р. подполковник Веселин Додев.

Преминаването на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа през Дунава и техният славен, но трагичен път през България остава символ на жертвоготовността и героизма в борбата за национално освобождение. Споменът за тези герои продължава да живее в сърцата на българите и днес, вдъхновявайки новите поколения да пазят и почитат националната си история.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Брато, излез. Чакам те долу!
- Не мога, брат! У нас е ад!
- Айде, като заспи сатаната, ела да пием по бира!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари