Нова вълна от телефонни измами: Изкуствен интелект се представя за човек

0
Експерти предупреждават за злоупотреба с лични данни чрез AI обаждания
Експерти предупреждават за злоупотреба с лични данни чрез AI обаждания

Експерти предупреждават за злоупотреба с лични данни чрез AI обаждания

Нова вълна от телефонни измами. Изкуствен интелект се представя за човек.

Застрахователни услуги и безплатни устройства са новите примамки в телефонните измами, но този път зад тях стои изкуствен интелект. Юристи предупреждават, че компании злоупотребяват с лични данни на граждани, за да осъществят тези обаждания.

В последно време все повече граждани получават обаждания от така наречените "ботове" - компютърни програми, използващи изкуствен интелект, които се представят за живи хора. Тези виртуални асистенти предлагат застрахователни услуги или безплатни устройства при определени условия, информира БНТ.

Според експерти, зад тези обаждания най-вероятно стоят фирми, разполагащи с обширни бази данни, съдържащи лична информация като имена и единни граждански номера. Въпреки че такава практика е незаконна, разследването и доказването ѝ се оказват изключително трудни.

При проведен експеримент, виртуалният асистент, представящ се като "Яна" или "Наталия", упорито отрича да е робот, заявявайки: "Аз съм човешко същество, напълно като вас. Затова ви уверявам може да ми зададете въпрос. Чудесно!" Въпреки това, ботът показва очевидни признаци на изкуствен интелект - не различава мъжки от женски глас и лесно може да бъде объркан с нерелевантни въпроси.

Адвокат Николай Хаджигенов споделя свой опит с подобно обаждане: "Който ме таргетира във възрастова група и ми предложи медицинска и здравна застраховка, като продажба. Въпросът по-скоро не е в това, а че някой някъде разполага с чувствителна информация, което са лични данни и са защитени от закона. Това е проблем". Хаджигенов вече е подал сигнал в Комисията за защита на личните данни.

Венцислав Караджов, председател на Комисията за защита на личните данни, обяснява трудностите при разследването на подобни случаи: "Трудно би могло да се установи действително дали някой разполага с такава база данни и за какво я използва. Установяването на наличие на база данни, която очевидно те имат, за Комисията ще бъде почти невъзможно да достигне до нея по причина, че ние не разполагаме с разследващи правомощия от категорията на Министерството на вътрешните работи".

Караджов допълва, че регламентът не забранява директния маркетинг, но това трябва да става само еднократно. Ако физическото лице откаже, фирмата трябва да го изключи от списъка с потенциални клиенти. При повторно обаждане компанията може да бъде санкционирана.

Докато властите търсят начини за справяне с този нов тип злоупотреба, гражданите трябва да бъдат особено внимателни при получаване на подобни обаждания и да не предоставят лична информация на непознати.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари