Нова партия излиза на политическата сцена в Румъния

0
Мирча Джоана и мистериозната връзка с партия ДРЕПТ: Истината или поредният слух?
Мирча Джоана и мистериозната връзка с партия ДРЕПТ: Истината или поредният слух?

Новосъздадената формация е сформирана три месеца преди президентските и парламентарни избори

Три месеца преди предстоящите президентски и парламентарни избори в Румъния, насрочени за края на ноември и началото на декември, на политическата сцена се появява нова партия, съставена от парламентаристи, които са се отцепили от няколко предимно опозиционни формации. Основният въпрос, който занимава политиците и анализаторите в страната, е дали новосъздадената формация има някаква връзка с Мирча Джоана, настоящият заместник генерален секретар на НАТО, който обяви, че ще подаде оставка от поста, и се очаква скоро да обяви кандидатурата си за президентските избори.

Десет депутати, бивши членове на опозиционните партии „Съюз за спасение на Румъния“ (ССР), „Алианс за обединение на румънците“ (АУР), „Демократичен съюз на унгарците в Румъния“ (ДСУР) и участващата в коалиционното правителство „Национално-либерална партия“ (НЛП), създадоха нова партия, съобщава новинарският сайт „Хотнюз“.

Вчера, в началото на новата парламентарна сесия, десетимата депутати подадоха документ в Главния секретариат на Камарата на депутатите, с който заявяват принадлежността си към партията „Справедливост и уважение в Европа за всички“ (ДРЕПТ).

Изданието посочва, че партия ДРЕПТ води преговори и с бившия независим евродепутат Влад Георге, който преди това беше член на ССР. Някои източници дори го определят като лидер на новосформираната партия.

Сайтът „Зиаре“ информира, че партия ДРЕПТ вече е призната от Камарата на депутатите и че тя се ръководи от Александру Гъдуица, бивш заместник-кмет на букурещкия Шести сектор, изключен от ССР през ноември 2023 г.

Източници от „Джид4Медия“ твърдят, че управляващата „Социалдемократическа партия“ (СДП) подозира, че новата партия е „политическо средство“, което има за цел да подпомогне Мирча Джоана в предстоящите президентски избори. Подобни съмнения изразяват и ръководни представители на ССР и АУР.

Лидери на СДП заявиха пред изданието, че според тях партия ДРЕПТ е свързана с Мирча Джоана, въпреки че той не признава това публично. „Джоана иска да използва ДРЕПТ, за да влезе в играта и на парламентарните избори, евентуално в алианс с друга партия, която подготвя. (…) И ето, неочаквано се появява една партия, която не е съществувала досега“, коментира един от лидерите на партията, чието име не е назовано.

Мирча Джоана, бивш председател на СДП, бивш външен министър и бивш посланик в САЩ, беше определян като фаворит за президентския пост от редица социологически проучвания. Очаква се той да се кандидатира като независим, за което трябва да събере 200 000 подписа, отбелязва в. „Адевърул“.

Последното социологическо проучване, проведено от агенция CURS в периода 6-22 август 2024 г., поставя Джоана на трето място с 15 процента подкрепа. На първо място е премиерът и лидер на СДП Марчел Чолаку с 32 процента, а на второ – лидерът на Национално-либералната партия (НЛП) Николае Чука с 19 процента.

Новосъздадената партия ДРЕПТ обаче категорично отрича да има връзка с Джоана. Георге Печинджина, бивш член на НЛП, който се присъедини към ДРЕПТ, твърди, че няма такава връзка.

„Това не е партията на Мирча Джоана. Това е платформа, която от днес е представена в румънския парламент. Това са десет парламентаристи. Председател на тази партия е Влад Георге“, посочи той за телевизия „Антена 3 Си Ен Ен“. „Бихме искали да е платформа на независими, без значение дали ще се кандидатират на парламентарните или президентските избори. Една платформа, която да помогне на тази категория кандидати и на малките партии“, добави той.

Бившият евродепутат от ССР Влад Георге на свой ред написа в публикация във Фейсбук, обръщайки се към своите поддръжници: „Днес правя стъпка напред и тръгвам по нов път, но отново редом с вас (...) Искам да обединим силите си: независими, нови партии, интелектуалци, НПО-та, хора, които имат нещо за казване в своите общности (...) Знам, че сте разочаровани от класическите партии, от празните им обещания и корупцията, която изглежда е завладяла цялата политическа класа. Но разочарованието без здравословна алтернатива е напразно. Затова е време да дадем глас на едно ново поколение лидери, които поставят ценностите и общото благо над личните интереси“.

В коментарен материал, посветен на новата формация, в. „Путеря“ пише: „Партия ДРЕПТ - нов играч на румънската политическа сцена“.

В този и без това сложен и фрагментиран политически контекст, десет депутати от различни партии – ССР, НЛП, АУР и ДСУР – избраха да се присъединят към новата политическа формация ДРЕПТ. Този ход, макар и изненадващ за мнозина, отразява серия от недоволства и фрустрации, които продължават да се натрупват сред парламентаристите, коментира изданието.

Появата на партия ДРЕПТ може да се разглежда като алармен сигнал за традиционните партии в Румъния. В политически пейзаж, белязан от фрагментираност и нестабилност, десетимата депутати явно са усетили, че гласовете им вече не се чуват във формациите, от които идват, отбелязва вестникът.

Според изданието, когато големите партии изглежда са влезли в „задънена улица“ по отношение на обновяването на политическата класа и идеите, „създаването на нова партия се превръща в решение за онези, които биха желали по-гъвкава и по-адекватна платформа, отговаряща на актуалните нужди на обществото“.

Проучване на агенция CURS, осъществено в периода 6-22 август 2024 г., показва, че двете управляващи партии – СДП и НЛП – остават начело в нагласите на гласоподавателите. 34 процента от анкетираните са заявили, че биха гласували за Социалдемократическата партия, 24 процента за Национално-либералната партия, 14 процента за Алианс за обединение на румънците, 12 процента за Алианс на обединената десница, 5 процента за SOS-Румъния, 5 процента за Демократичния съюз на унгарците в Румъния и 6 процента за други партии (всяка с под 1 процент).

Появата на партия ДРЕПТ повдига важни въпроси за политическото бъдеще на Румъния. Дали това е началото на нова политическа ера на малките, но динамични партии, които ще успеят да уловят народното недоволство и да променят посоката на страната, или наблюдаваме продължаваща фрагментация на политическия спектър, която ще доведе до нестабилност и трудности при съставянето на стабилно парламентарно мнозинство, пита в. „Путеря“.

Изданието отбелязва, че предстои да се види дали новата формация ще успее да се наложи на политическата сцена или ще бъде „още един политически експеримент, обречен да изчезне също толкова бързо, колкото се е появил“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари

  • Мухахахахаха
    Майка ти да еба курва комунистическа ебана в гъза насран да еба в устата да еба - ще ядеш лайна бе,курво вмирисана...
  • ...
    Кръвожадните еврюги вилнеят, колят и бесят ! Никой не казва и копче. Но укронацистите са представяни за жертви, въпреки че са...
  • Фъй дъ РФ
    Ебаният в гъза комунистически хуйолап вече и от името си се отрича,сигурно ще се казва вече минетчо хахаха
  • Учуден
    Не съм учуден,че ебаната в гъза и устата комунистическа курва пак се прави на мъж,явно кремълските цигани са му се изредили...
  • Райчо
    При положение, че тираджията отнася 2 автомобила в лявата лента, за какво се бави толкова този съд ?!?!?! Ясно е като бял ден...