Нова надежда за освобождаване на българските моряци от "Galaxy Leader"

0
Палестина ще преговаря с "Хамас" за освобождаването на двамата българи
Палестина ще преговаря с "Хамас" за освобождаването на двамата българи Снимка: Медийният център на хусите чрез АП

Палестина ще преговаря с "Хамас" за освобождаването на двамата българи

Нова надежда за освобождаване на българските моряци, държани от хусите.

Въпросът за освобождаването на двамата български моряци, които са заложници на йеменските хуси от ноември 2023 година, ще бъде поставен на предстояща среща в Кайро. Това съобщи палестинският посланик Насри Халил Абу Джайш в интервю за Българското национално радио.

Според дипломата, Палестина е положила "върховни усилия" за освобождаването на българите, тъй като те не са военни лица. Българските граждани са част от екипажа на кораба "Galaxy Leader", който беше превзет от хусите в контекста на ескалиращия конфликт в Близкия изток, започнал на 7 октомври 2023 година с нападението на "Хамас" срещу Израел.

"Това, което бих съобщил тук и сега, е, че в рамките на този месец ще се проведе среща между палестинската национална власт и "Хамас". Срещата ще се проведе в Кайро и едно от нашите основни искания към "Хамас" ще бъде освобождаването на двамата българи", заяви палестинският посланик. Той обаче подчерта, че не може да гарантира какъв ще бъде изходът от преговорите.

Абу Джайш разкри, че Палестина е водила разговори с Иран, Йемен и "Хамас" за освобождаването на българските моряци. Предстоящата среща в Кайро ще търси решение за мир в Близкия изток, като посланикът отбеляза тежките последици от конфликта: "В резултат на тази война намериха смъртта си 42 000 палестински мъченици".

Когато беше попитан за твърденията на международни анализатори, че "Хамас" използва цивилно палестинско население като жив щит, посланикът категорично отхвърли тези обвинения: "Живият щит е израелска лъжа. Вярно е, че бойците на съпротивата понякога се крият в къща или тунел, но това, което прави Израел, е да избива мирни хора целенасочено".

Относно нападението на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври 2023 година, с което започна настоящият конфликт, Абу Джайш коментира: "Преди 7 октомври Ивицата Газа беше под пълна окупация 17 години". Въпреки това, той подчерта, че осъжда насилието над цивилни граждани, независимо от тяхната националност или религия.

Предстоящата среща в Кайро се очаква с голям интерес, тъй като може да доведе до значителен напредък не само по въпроса за освобождаването на българските моряци, но и за намирането на мирно решение на конфликта в региона.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари