Нов живот за хижа "Алпинист": Амбициозен проект преобразява Русенския край

0
Русенски активисти се обединяват за спасяването на историческа туристическа хижа
Русенски активисти се обединяват за спасяването на историческа туристическа хижа Снимка: Facebook

Русенски активисти се обединяват за спасяването на историческа туристическа хижа

Туристическо дружество "Приста" в Русе стартира амбициозна инициатива за възраждане на хижа "Алпинист" край село Басарбово. Проектът, наречен "Нов живот за хижа Алпинист", цели да трансформира района в привлекателна дестинация за любителите на природата и екстремните спортове.

Началото на инициативата ще бъде поставено с катерачно събитие за деца, планирано за неделя, 13 октомври 2024 година. Мероприятието ще се проведе при скалите на село Басарбово от 10:30 до 13:30 часа и е част от по-мащабния проект "Зона за катерене и приключения Алпинист", подкрепен от Фондация "Америка за България".

Проектът предвижда частичен ремонт на хижата, изграждане на нови катерачни маршрути и атракции в района, подобряване на пешеходните пътеки и организиране на различни спортни и детски мероприятия. Сред планираните подобрения са изграждането на приключенски маршрут Via Ferrata, въжен тролей и нов пешеходен мост над река Русенски Лом между селата Басарбово и Красен.

Хижа "Алпинист" се намира на 12 километра от Русе и в момента е затворена за посетители поради лошото си състояние. Въпреки това, районът остава популярен сред катерачи и пещерняци от цяла Североизточна България заради близостта си до скалите за катерене на Басарбово. Историческото значение на мястото се подчертава от факта, че тук за първи път в страната са правени опити за катерене на скали с въже.

Туристическо дружество "Приста" се стреми да ангажира по-широка общност в реализацията на проекта. Организаторите призовават граждани и съмишленици да се включат с лично време или финансова помощ. Дарения могат да бъдат направени по банковата сметка на дружеството: IBAN: BG93BUIN95611000630659 с основание "Алпинист".

Дългосрочната цел на инициативата е пълното възстановяване на хижата като функциониращо и атрактивно място за настаняване. Проектът ще се реализира в рамките на следващите 18 месеца, като се планират и бъдещи събития. Следващото мероприятие, насочено към местната бегаческа общност, е предвидено за края на ноември 2024 година.

Районът около хижа "Алпинист" предлага богати възможности за културен и екотуризъм. В близост се намират Басарбовският скален манастир, Ивановският скален манастир "Свети Архангел Михаил", природен парк "Русенски Лом" и средновековната крепост Червен.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари