Нов проект ще осигури зелено бъдеще за три общински сгради в Сливо поле

1

Генерираното електричество ще покрива напълно годишната консумация на ток в тези сгради, което ще доведе до значителни икономии

Община Сливо поле ще стане по-енергийно независима благодарение на нов проект на стойност 1 098 000 лева с ДДС, финансиран по Програмата за развитие на селските райони. Това стана ясно след среща между кмета на Общината Валентин Атанасов и областния управител на Русе Драгомир Драганов, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация - Русе.

Фотоволтаични системи за три общински сгради

Проектът предвижда изграждането на три фотоволтаични системи на покривите на училищата в Сливо поле и Ряхово, както и на сградата на Общината. Генерираното електричество ще покрива напълно годишната консумация на ток в тези сгради, което ще доведе до значителни икономии и ще намали зависимостта от външни доставчици на енергия. Очаква се фотоволтаичните системи да заработят до края на тази година.

Ключови инфраструктурни подобрения

Областният управител Драганов подчерта значението на подобни проекти за развитието на региона: „Реализирането на подобни проекти е ключово за развитието на региона, защото поетапното реализиране на такива инфраструктурни подобрения ще доведе до много по-висока енергийна ефективност, каквато е и целта на Европейския съюз.“ Драганов също така прикани представителите на местните администрации да бъдат по-активни при кандидатстването по европейски проекти и да се възползват от възможностите на Националния план за възстановяване и устойчивост.

Инфраструктурни ремонти и добри земеделски резултати

На срещата, в която участваха още главният секретар на Областната администрация Ирена Тодорова и експерти от институцията, бяха обсъдени и дейностите по подобряване на инфраструктурата в по-малките населени места. От разговорите стана ясно, че в момента се извършват ремонти на 20 улици в почти всички населени места от общината.

Освен инфраструктурните проекти, кметът Атанасов докладва и за успешната кампания по прибиране на ечемик и пшеница, като добивът в момента е около 700 кг/дка. Той също така представи културния календар на Сливо поле, като в периода 12 – 18 август ще се проведат множество събития, включително и празникът на общината, на който ще бъдат поканени различни топ изпълнители от цялата страна.

Признание за ползотворна съвместна дейност

За своята ползотворна съвместна дейност при изпълнението на държавната политика и развитието на местната общност, кметът Валентин Атанасов беше удостоен с грамота от областния управител.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Брато, излез. Чакам те долу!
- Не мога, брат! У нас е ад!
- Айде, като заспи сатаната, ела да пием по бира!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари