Норвегия планира възрастова граница за достъп до социалните мрежи

1
Правителството предлага строги мерки за защита на непълнолетните
Правителството предлага строги мерки за защита на непълнолетните

Правителството предлага строги мерки за защита на непълнолетните

Норвежкото правителство планира промени в Закона за личните данни, които ще повишат възрастовата граница за използване на социални мрежи от 13 на 15 години в скандинавската държава.

Министър-председателят Юнас Гар Стьоре заяви пред изданието "Варденс Ганг": "Това изпраща доста силен сигнал. Децата трябва да бъдат защитени от вредно съдържание в социалните медии. Големите технологични гиганти са се изправили срещу мозъците на малките деца. Знаем, че това е трудна битка, но е и мястото, където е необходима политика."

Загриженост за най-малките потребители

Министърът по въпросите на децата и семейството Херсти Топе сподели в официално прессъобщение: "Родителите не могат да стоят сами в битката с технологичните гиганти. Ето защо обмисляме по-строго законодателство."

"Половината от днешните 9-годишни са в социалните мрежи и споделям опасенията, че това може да е вредно за децата. Знаем, че на много родители е трудно да попречат на децата си да бъдат в социалните мрежи, докато толкова много от останалите деца са там", допълни тя пред норвежката редакция на "Локал".

Разширен обхват на мерките

Новите правила ще засегнат и други дигитални услуги, събиращи лични данни, включително стрийминг платформи като "Нетфликс". Предложението ще премине през обществено обсъждане преди окончателното му приемане.

Министърът на научните изследвания и висшето образование Кари Неса Нордтун коментира пред вестник "Дагбладет": "Виждаме, че деца доста под 13-годишна възраст прекарват тревожно голям брой часове в социалните медии и че възрастовите ограничения до голяма степен се пренебрегват."

Механизми за контрол

Министерството по въпросите на децата и семейството работи съвместно с други институции за въвеждане на по-строг контрол върху възрастовите ограничения. Херсти Топе посочи, че се обмислят различни варианти за верификация на възрастта, включително чрез банкови сметки, които да предотвратят достъпа на малолетни до платформи като "Снапчат", "Инстаграм" и "Тикток".

Противоречиви реакции

Бившият министър на въпросите за децата и семейството (2019-2021 година) и настоящ депутат от опозиционната Християнска народна партия Хел Ропста заяви пред "А Бе Се Нюхетер", че предложението в сегашния му вид не е достатъчно ефективно. Според него първо трябва да се въведе електронна идентификация за гражданите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Тате, тате, какво е ГМО?
- Мм, как да ти го обясня... МЕЧО ПЛЪХ, примерно...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари